Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/02/2006: "Ierse ontslagen wegens dragen van vakbondsspeldje"

De Ierse anarchistische organisatie Organise! gaat morgen posten bij winkels van de firma Dunnes in Belfast en Derry uit solidariteit met de ontslagen Joanne Delaney.
joannedunnestores (16k image)
Joanne Delaney toont het bewuste speldje
Deze winkelbediende werd ontslagen wegens het dragen van een speldje van haar vakbond!
Klik op meer.

Joanne Delaney werd in november 2005 ontslagen voor het dragen van een speldje van haar vakbond (de MandateTrade Union) op haar werkkleding. De 22-jarige winkelbediende was al vier jaar in dienst van een filiaal in Dublin toen ze op 29 november een brief van Dunnes kreeg waarin stond dat ze was ontslagen.

Dunnes beschuldigde haar dat ze zich niet hield aan de bedrijfsvoorschriften door het vakbondsspeldje te dragen op haar werkkleding, ondanks het feit dat de voorschriften niets vermelden over het dragen van vakbondsspeldjes.

Joanne was al op 18 oktober door haar filiaalchef geschorst voor het weigeren het spldje af te doen. Ze moest vervolgens op 21 oktober verschijnen voor een disciplinair gesprek, maar deze afspraak werd afgezegd doordat ze vergezeld werd door een vertegenwoordiger van haar vakbond. Het bedrijf weigerde daarna voortdurend Joanne toe te staan een vakbondsbestuurder mee te nemen naar gesprekken met het management van het bedrijf.

In reactie op het ontslag stelt Madate-bestuurder Mandy Kane: “Het ontslag is kleingeestig, wraakzuchtig en doet het imago van het winkelbedrijf Dunnes hoe dan ook geen goed”. Het past overigens wel in de anti-vakbondstraditie van het bedrijf dat in het midden van de jaren tachtig werknemers ontsloeg die gedurende de boycot van apartheid weigerden producten uit Zuid-Afrika te verkopen.

Ook jij kan deze firma laten weten wat je van dit ontslag vindt door een mailtje naar directeur Frank Dunne te sturen of naar het bedrijf zelf. Een standaardbrief vind je op de site van Labourstart. Deze vakbondssite is vorige week een steunactie voor haar begonnen en dat heeft inmiddels geleid tot vragen in zowel het Engelse als het Schotse parlement. Het bedrijf heeft inmiddels duizenden boze emails binnen gekregen.

Zelfs oud-directeur Ben Dunne kritiseerde de houding van het huidige management van Dunnes tijdens een radio-interview.


Powered by Greymatter