Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/01/2006: "Houdt u de tel nog bij over die memorysticks?"

Het komt prachtig uit, aan de vooravond van de beslissing van de Tweede Kamer - dankzij de Partij van de Aardolie - om "toch naar Uruzgan te gaan" (Wouter blijft zelf thuis, overigens): een officier heeft gegevens over Nederlandse militairen aldaar "per ongeluk" in een huurauto laten slingeren.

geheugenstok (11k image)
Klik op meer

Een kapitein van de landmacht heeft een memorystick met geheime informatie over de Nederlandse militairen in Afghanistan in een huurauto laten liggen. De vinders hebben de stick inmiddels bij de eigenaar terugbezorgd, maar de gegevens eerst overgezet op hun eigen computer.
Dit meldde RTL Nieuws, dat de informatie heeft kunnen inzien, woensdagavond 1 februari. Volgens het tv-programma staan op de stick ook gegevens over de beveiliging van minister Kamp van Defensie.
Het ministerie van oorlog bevestigt dat een kapitein van de landmacht een USB-stick is kwijtgeraakt. Oorlog neemt de zaak "zeer serieus" aldus een woordvoerder. Nu wordt onderzocht of de informatie ook echt vertrouwelijk en gevoelig was. Ook de Koninklijke Marechaussee gaat de zaak onderzoeken.

De kapitein is niet werkzaam op het ministerie, maar op "een kazerne in het land". De informatie zou gaan over de beveiliging van minister Kamp tijdens een buitenlands bezoek. Volgens RTL was de landmachtkapitein vorig jaar in Afghanistan.
De stick kwam in handen van twee jongens, die de informatie kopieerden en hem daarna terugstuurden. Als dank ontvingen ze een cadeaubon. Tot hun verbazing kregen zij verder geen instructies over geheimhouding van de gegevens, zeiden ze in RTL Nieuws.

Volgens veiligheidsdeskundige R. Vleugels is de informatie op de stick in strijd met de voorschriften niet gecodeerd. Bovendien bevat hij zowel privé-informatie als zakelijke gegevens, wat ook tegen de regels is. De stick bevat volgens Vleugels "harde informatie" over de operatie in Afghanistan.
GroenLinks en D66 zullen de minister om opheldering vragen. We kunnen alhaast voorspellen dat hij het een eenmalig incident zal noemen dat geen gevolgen zal hebben.


Powered by Greymatter