Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/01/2006: "Zwaaien met bommen"

De desinformatie begint alweer op volle toeren te draaien - tot en met ex-Vrijecartoonist Berend-Jan Vonk die mannen in jurken met baarden en kromme neuzen laat zwaaien met kernbommen, tot ongenoegen van de Internationale Gemeenschap.

busherrus (27k image)
Op het terrein van Bushehr, Iraanse kerncentrale-in-aanbouw
Klik op meer

Waar het om gaat: de toenmalige regering van Iran heeft er twee jaar geleden in toegestemd in overleg met het controle-orgaan van het Non-Proliferatieverdrag (IAEA) niet verder te werken aan de kerncentrale in Bushehr. Dit besluit is volkomen vrijwillig genomen. Het kan ook volkomen vrijwillig ingetrokken worden.
De bereidheid van Iran vast te houden aan het Nucleaire Nonproliferatieverdrag is hier gedocumenteerd [in het Engels]. Deze bereidheid is ver te zoeken bij een land als Israel en andere buur- of vlakbijliggende landen als Pakistan en India. Er is ook sprake van (geweest) dat Turkije De Bom zou hebben of zou nastreven. Maar nogmaals: Iran wil kernenergie ontwikkelen. Dit is binnen de termen van het verdrag uiteraard volledig legaal.

Waarom het tweede olieland ter wereld kernenergie willen? Dit is een zuiver economische afweging - een soort redenering die helaas altijd de overhand heeft onder het kapitalisme. Het gebruik van het eigen gas en de eigen petroleum voor opwekking van elektriciteit is voor Iran niet goedkoper dan voor andere landen. Hoe onwenselijk het vanuit ecologisch oogpunt ook is dat het land kernenergie wil ontwikkelen - het zou blijkbaar economisch verantwoord zijn.

Het beƫindigen van een vrijwillig staken van het bouwen van een kerncentrale wordt nu met het bekende lawaai vanuit Washington, Tel Aviv en elders alvast als het ontwikkelen van kernwapens afgeschilderd. Het is niet direct duidelijk welk doel de herrie van het Bushregime dient. Het leger van de VS heeft al moeite genoeg om Kaboel en Baghdad in handen te houden, laat staan de rest van de op valse voorwendselen bezette landen Afghanistan en Irak. Iran is een land met meer dan zeventig miljoen inwoners, een redelijk functionerende legermacht en een vloot. Als sjiietisch bolwerk zou het een beroep kunnen doen op de solidariteit van de geloofsgenoten in Libanon, Irak en niet te vergeten Saoedi-Arabiƫ (de grote oliegebieden worden daar door sjiieten bewoond). [Tip: Noam Chomsky]. De volgens de VS-zelf democratisch aan de macht gekomen regeringspartij van Irak heeft al gewaarschuwd dat zij een aanval op Iran niet zal tolereren. Tot nu toe hebben de sjiieten in Irak zich niet bezig gehouden met het bestrijden van de bezetters. Er zijn 130.000 kandidaten voor een mooi martelaarschap terwille van Bush ter beschikking in Irak. Men zou denken dat men in Washington daar nog wel even bij stil zou staan. Het kan ook zijn dat deze kolonialisten nu eenmaal per definitie de te koloniseren mensen onderschatten.

Kunnen wij rationeel gedrag verwachten van het regime-Bush/Blair/Balkenende, in dit geval aan te vullen met Chirac en de rest van de EU? Er valt niet per se op te rekenen. Wellicht slaat het Empire al toe voordat er (vergeefs?) een massamobilisatie tegen de oorlog kan plaatsvinden, zoals in het voorjaar van 2003. Als nieuwsconsumenten kunnen we misschien weer zien hoe de VS en hun aanhangsels de Veiligheidsraad als irrelevant terzijdeschuiven enzovoort.

Het was maar even om vast te stellen waar het ook alweer om ging: om de vreedzame toepassing van kernenergie. Daar zijn "wij" toevallig ook tegen. Misschien zelfs Berend-Jan Vonk ook nog.


Powered by Greymatter