Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/29/2006: "De rekolonisatie van Haïti - een doorlopend schandaal"

Afgelopen woensdag heeft een VN-legereenheid het St.Catherine-ziekenhuis aangevallen in de Cit� Soleil, Port-au-Prince, Haïti. Artsen en verpleegkundigen waren met de beperkte middelen die ze hadden bezig slachtoffers van eerdere schietpartijen van de VN-bezettingsmacht te redden. "Zomaar" een episode uit het rampenverhaal van Haïti, dat door de Internationale Gemeenschap op zijn plaats als VS-neokolonie wordt gehouden na de staatsgreep van 2004.

marguerite (7k image)
Banner van Marguerite Laurent's website - klik op meer

De aanval op het ziekenhuis volgde op een demonstratie van aanhangers van het door de VS neergezette regime. De demonstranten vonden dat de VN te zacht optraden tegen "de misdaad" en te weinig voor "de veiligheid" deden (vertaald: ze treden niet hard genoeg op tegen de aanhang van de gekozen president Aristide).

De demonstratie werd geleid door het Comité 184, dat de nieuwe "civil society" (Internationale-Gemeenschapstaal) van Haïti moet verbeelden - een genootschap dat de terugkeer van de Duvalier-dynastie voorbereidt. Het genootschap wordt onderhouden vanuit de VS, Canada en Frankrijk. Voorlieden: André Apaid, eigenaar van een sweatshop; Reginald Boulos, voorzitter van de kamer van Koophandel, en eigenaar van een farmaceutsch bedrijf - Pharval - dat vergiftigde hoestsiroop heeft verspreid die zeker zestig kinderen het leven heeft gekost; en Charles Henry Baker, kandidaat van dit gezelschap voor de presidentsverkiezingen die de Internationale gemeenschap steeds uitstelt, en die nu voor 7 februari gepland staan.

Het logo, een rood-zwarte ster, van voordrachtskunstenares en advocate Marguerite Laurent - Haïtiaanse woonachtig in New York - kunnen we niet reproduceren, maar wij kunnen u verwijzen naar haar voordracht over de wantoestanden in Haïti,
Red, black and moonlight.


Powered by Greymatter