Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/29/2006: "Protesten tegen Wereld Economisch Forum (WEF) in Zwitserland"

Gisteren (28 januari) vonden zowel in Davos als in Basel demonstraties plaats tegen de jaarlijkse bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum (WEF) in Zwitserland.
wef.demo1 (32k image)
De demonstratie in Basel
In Chur hingen vier activisten in bergbeklimmeruitrusting uit protest tegen de jaarlijkse bijeenkomst van topondernemers en wereldleiders een groot spandoek over het spoor.
Klik op meer.

Zo´┐Żn 2500 mensen uit geheel Zwitserland demonstreerden bij een temperatuur van 5 graden onder nul onder het motto ´┐ŻDe toekomst in eigen hand nemen ´┐Ż kapitalisme overwinnen´┐Ż in Basel. Tijdens de tocht werden redevoeringen gehouden die zich ondermeer richten tegen imperialistische oorlogen, repressie, racisme en uitsluiting, flexibele arbeidsmarkten en de sociale afbraak.
WEFBasel258882 (22k image)
Basel

De wrevel tegen het WEF en de machtigen van de wereld uitte zich in krachtige leuzen (´┐ŻBreek de macht van de banken en de bedrijven´┐Ż en ´┐ŻDeserteren, saboteren: oorlog aan de oorlog!) strijdbare spandoeken en vuurwerk. De demonstratie sprak haar solidariteit uit met de stakers van Gate Gourmet en andere bedrijven en riep op tot meer democratie en grondrechten.

Opnieuw was er dit jaar een flinke politiemacht op de been, maar deze hield zich overwegend op de achtergrond. Ongeregeldheden bleven echter uit. Bij een bank werden verfbommen tegen de gevel gegooid en leuzen tegen het WEF gespoten. Bij McDonalds werden eieren gesmeten en een ruit ingeslagen. De politie arresteerde voor dergelijke acties een twaalftal mensen. Ook vond er tegen de loonslavernij eren rituele verbranding plaats.

Opzienbarend waren een aantal plakkaten met communistische helden van weleer, zoals Marx, Engels, Lenin, Stalin, Mao die werden meegedragen te midden van verschillende vlaggen voorzien van hamer en sikkel. Ook een aantal communistische groepen, waaronder Turkse, maakten deel uit van het organiserend anti-WEF comit´┐Ż.
wef.demo2 (31k image)
Plakkaten met communistische kopstukken

In Davos, de plaats waar het WEF wordt gehouden, waren zo´┐Żn 80 mensen betrokken bij een plaatselijke demonstratie tegen deze jaarlijkse topbijeenkomst. De bonte stoet voerde een zogeheten ´┐ŻDansguerilla´┐Ż uit.

Ter hoogte van het congrescentrum werden sneeuwballen gegooid. De demonstranten eisten hier een gesprek met mit WEF-oprichter Klaus Schwab of WEF-directeur Andr´┐Ż Schneider, maar beiden verschenen niet.

Ook in Davos verliepen de protesten vreedzaam. Wel had de politie in de treinen naar Davos gecontroleerd alsmede op de toegangswegen.

In Chur hebben tegenstanders van het WEF het treinverkeer gehinderd door het ophangen van een spandoek met de tekst ´┐ŻWEF Waarom?´┐Ż Met behulp van bergbeklimmeruitrusting hingen ze het spandoek aan een gebouw over de spoorrails. Uit veiligheidsoverwegingen werd daarop de stroomtoevoer voor de treinen voor korte tijd stopgezet.

Na anderhalfuur hielden activisten het voor gezien en kwam het viertal zes meter naar beneden gezeild. Ze werden daarop door de politie gearresteerd wegens het verstoren van het treinverkeer.

1 Reactie


Foto's van Basel: http://www.gipfelblockade.net/Index.php?Site=Bilder&ID=57

zei: J.B. Arend op 29/01/2006 om: 16:09u


Powered by Greymatter