Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/27/2006: "Hoe Israel zijn streken thuis krijgt"

Hamas heeft de verkiezingen in de Palestijnse Gebieden gewonnen, niet geheel onverwacht. Een ramp? Ja, behoorlijk natuurlijk - maar het is tevens het sluitstuk van de oorlog van "het westen", waar Israel onmiskenbaar bij hoort, tegen het Arabisch nationalisme. Zie wat je ervoor in de plaats krijgt.

yassin (3k image)
Ahmed Yassin, oprichter van Hamas
Klik op meer

Het Arabisch nationalisme is ontwikkeld door - in doorsnee - Arabische christenen, die een panarabisch nationalisme als tegenwicht wilden ontwikkelen tegen de druk van de islam. De Ba'ath is bijvoorbeeld door christenen opgericht - dat deze partij later in handen viel van islamitische clans (al-Assad, al-Takriti, de naam van Saddam Hoessein) doet hier niet veel aan af.
"Sta op Arabieren en ontwaak!" was de strijdkreet van de christelijke ideologen van het arabisme.
Dat in de praktijk een Arabisch nationalisme nauwelijks levensvatbaar was is bij uitstek gebleken bij de VS-invasie in Irak. Wat ook de gevoelens "op straat" waren in de Arabische wereld, het bleef opvallend stil.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO was een duidelijk exponent van het Arabisch nationalisme. Binnen deze koepelorganisatie werden de radicaalste bewegingen geleid door christenen die geheel onverzoenlijk stonden tegenover "de zionistische entiteit", zoals Israel consequent genoemd werd.

In 1978 begon de Israelische regering mensen die het seculiere en zelfs christelijke nationalisme van de PLO afwezen op alle mogelijke wijzen te ondersteunen: "logistiek", en financieel. Hier was onder de vlag van de islam een bruikbaar tegenwicht tegen de PLO. Deze collaborerende beweging groeide uit tot Hamas. Het verleden en de achtergrond is voor de Palestijnse kiezers geen beletsel geweest. Het wordt begrijpelijkerwijze door niemand breed uitgemeten. En de oprichter van de oorspronkelijk bij Israel zo geliefde Bond van Dorpen (het latere Hamas) is bij een sluipmoord uitgeschakeld. Met Hamas krijgt Israel zijn streken zo letterlijk mogelijk thuis - met de uitschakeling van het seculiere nationalisme heeft "het westen" het islamitisch radicalisme zijn grote kans gegeven.
Kijk eens hoe bedekt hier op die oorspronkelijke hulp aan Hamas wordt gezinspeeld.
Een site met gepeperde woorden en verwijzingen dienaangaande [Engelstalig].

Wist u ook dat de Israelische geheime dienst een rol heeft gespeeld bij de staatsgreep die de al-Assad-clan aan de macht heeft geholpen in Syriƫ? Nog iets om van beide zijden niet in het zonnetje te zetten. (Hierover zijn op het internet vooralsnog naar mijn weten geen verwijzingen te vinden - dus leest u even de kranten van oktober 1970 na, bijvoorbeeld...).

Ironischerwijze - dit is ook in Irak waar te nemen - wordt de christenen in de Arabische wereld de rekening gepresenteerd alsof zij de collaborateurs zijn. De Bushes, Blairs en Balkenendes weten niet eens van hun bestaan af, en als ze het weten zal het hun worst wezen - bereid u voor op verder massa-emigratie warvoor de deur allang dicht is.

En een anarchistisch perspectief? Er is een verbinding tussen joods-Israelische en Palestijnse anarchisten rond De Muur, daar moeten we onze hoop aan ontlenen.

4 Reacties


ik weet niet in hoeverre de islamisten corrupt zijn en in hoeverre ze opkomen voor het volk, maar me dunkt dat de plo etc. zoals alle politici meer aan zichzelf dachten. Zodra het over islamisten gaat wordt iedereen zenuwachtig in het westen en het lijkt ook wel inclusief anarchisten

zei: islamarchist op 27/01/2006 om: 13:55u

Natuurllijk hebben de Arabische nationalisten zich met hun corruptie en vriendjespolitiek ook onmogelijk gemaakt. Ben ik zenuwachtig over Hamas? Deze overwinning komt de op voortgaande annexaties gerichte vleugel van de Israelische heersende klasse goed uit. En je kunt weer goed zien hoe democratisch gezind het zogenaamde westen is als het er op aankomt - u moet verkiezingen hebben, maar u moet wel kiezen wat ons uitkomt - al weet ik eerlijk gezegd niet wat dat geweest had kunnen zijn in de Palestijnse Gebieden.

zei: Prul op 27/01/2006 om: 14:48u

Zouden die Palestijnen dan toch de hele tijd bang zijn geweest voor Sharon?

zei: waegari op 28/01/2006 om: 01:25u

Tsja, de joden hebben het weer gedaan, nu hebben ze ook Hamas gecreerd?!
De holocaust, ook misschien allemaal hun eigen schuld?

zei: garrie op 03/02/2006 om: 01:10u


Powered by Greymatter