Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/25/2006: "Organisatoren noemen Afrikaans Wereld Sociaal Forum succes"

Organisatoren en deelnemers zijn enthousiast over het eerste Wereld Sociaal Forum op Afrikaanse bodem dat op 23 januari in Bamako (Mali) eindigde.
WSFAfrika558 (33k image)
Een van de demonstraties tijdens het WSF in Afrika
Eindelijk was er voldoende tijd voor Afrikaanse thema's en aandachtspunten.
Klik op meer.

"Het was niet onze bedoeling om alle onderwerpen een Afrikaanse inslag te geven, maar het gebeurde gewoon," zegt Mamadou Goita, de co´┐Żrdinator van het organiserend comit´┐Ż. "Voor het eerst maakten Afrikanen de meerderheid uit van een bijeenkomst van het Wereld Sociaal Forum, en dat was te merken."

Het Wereld Sociaal Forum, een jaarlijkse massabijeenkomst van vakbonden, niet-gouvernementele organisaties en actiegroepen die zich verzetten tegen het huidige proces van globalisering, vond vier keer plaats in het Braziliaanse Porto Alegre en ´┐Ż´┐Żn keer in Mumbai in India. Afrikaanse deelnemers waren telkens bijzonder schaars. Dit jaar vindt het forum achtereenvolgens in Afrika, Latijns-Amerika en Azi´┐Ż plaats om meer mensen de kans te bieden te participeren.

De seminars en werkgroepen over vrouwenrechten handelden in Bamako vooral over genitale verminking, kindhuwelijken en ongeletterdheid bij meisjes. De politieke discussies gingen onder meer in op het probleem van de Westelijke Sahara en de conflicten in Sudan en de Democratische Republiek Congo.

Andere thema's die in Bamako werden uitgebeend, zoals de schuldenlast of het beleid van internationale instellingen als het Internationaal Monetair Fonds of de Wereldbank, zijn niet specifiek Afrikaans, maar werden voor het eerst goed gekruid door de standpunten en idee´┐Żn van Afrikaanse actievoerders en specialisten.

Volgens Goita namen ongeveer 11.000 mensen deel aan het Afrikaanse WSF. Dat is minder dan de 30.000 gasten die de organisatoren hadden vooropgesteld en mager in vergelijking met de 100.000 mensen die vanaf morgen (24 januari) op het Latijns-Amerikaanse luik in Caracas worden verwacht. Maar de Afrikaanse inbreng op het WSF was nooit sterker. "We hadden meer dan 300 mensen van het Malinese platteland en zowat 8.000 deelnemers uit de buurlanden", schat Goita. De meest opgemerkte groepen niet-Afrikaanse deelnemers kwamen uit Frankrijk, Itali´┐Ż, Spanje, Brazili´┐Ż en China. Er reisden ook enkele tientallen Belgen en Nederlanders naar Bamako.

Ondanks de beperkte middelen waarmee de organisatoren van het WSF in Bamako moesten werken, was er toch plaats voor innovatie. Voor het eerst stonden ook de problemen van kinderen op de agenda - deelnemers wisselden bijvoorbeeld ervaringen uit met nieuwe methodes om het onderwijs voor kinderen op het platteland te verbeteren.

Op het aparte jeugdforum dat ook bij de vorige edities van het WSF werd opgezet, kregen jongeren voor het eerst te kans in discussie te gaan met dorpsoudsten en andere oudere medeburgers.

De Malinese organisatoren legden ook een solidariteitsloop van 15 kilometer in om de commercialisering van de sport aan de kaak te stellen. Sommige Afrikaanse sporters worden bijna als vee verhandeld op de internationale markt.

De accommodatie, de vertalingen en de co´┐Żrdinatie van de honderden bijeenkomsten per dag lieten soms te wensen over, maar al bij al luidt de conclusie dat een internationale massabijeenkomst als het WSF zelfs in een arm land als Mali een succes kan worden. De organisatoren konden rekenen op de steun van de Malinese regering, die 150 miljoen CFA (228.000 euro) bijdroeg en ook conferentiezalen en zelfs bibliotheken en het nationaal museum open stelde voor de bijeenkomst

Volgend jaar kan Afrika nog beter doen. Dan wordt er weer maar ´┐Ż´┐Żn WSF-bijeenkomst georganiseerd, en dat vindt waarschijnlijk in Nairobi plaats.

bamakofor (10k image)
Bron: IPS News


Powered by Greymatter