Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/24/2006: "Chinese arbeiders leveren drie dagen slag met politie"

Arbeiders in de Chinese stad Chengdu die protesteerden tegen de voorgenomen verkoop van hun fabriek hebben drie dagen slag geleverd met de politie.
chengdu11 (29k image)
Mao staat nog altijd prominent op het centrale stadsplein in Chengdu
Enkele arbeiders zijn gewond geraakt, van wie één ernstig.
Klik op meer.

Een medewerkster van de fabriek en de website Boxun hebben dit maandag bekend gemaakt.

De gevechten in de stad Chengdu, gelegen in het zuidwesten van China, zijn de laatste van een reeks gewelddadige botsingen tussen de Chinese autoriteiten en burgers die woedend zijn over corruptie, de toenemende kloof tussen arm en rijk en de gewoonte van de overheid om veel te weinig te betalen voor land dat zij onteigent.

Volgens de medewerkster, die anoniem wilde blijven, was de fabriek zo goed als failliet, maar verzetten de medewerkers zich tegen verkoop en hielden zij de directeur in de fabriek vast. Volgens de buiten China geregistreerde website, Boxun.com, was de fabriek driehonderd miljoen yuan (30,4 miljoen euro) waard, maar zou hij worden verkocht voor tachtig miljoen (8,1 miljoen). Bovendien hadden de arbeiders niets gezien van de tweehonderd miljoen yuan (20 miljoen euro) die hun ter compensatie was beloofd.

Toen de militaire politie op 16 januari bij de fabriek aankwam om de manager te ontzetten werden de agenten door duizenden arbeiders tegengehouden. De agenten sloegen op de arbeiders in met knuppels en stroomstokken, zei Boxun. De medewerkster kon dat niet bevestigen, maar zei dat er in elk geval gewonden waren gevallen.

Vorige week maakte de regering bekend dat het aantal gevallen van ordeverstoring vorig jaar scherp was toegenomen, tot 87.000.

Eerder deze maand vielen tientallen gewonden en overleed een tienermeisje bij gevechten tussen boeren en de politie naar aanleiding van te magere compensatie voor onteigende grond in de provincie Guangdong.

In december opende de politie het vuur op een menigte betogers in een ander dorp in Guangdong, een dichtbevolkte provincie waar boeren en fabrieken vechten om de schaarse grond. Volgens de regering vielen daarbij drie doden, maar volgens de dorpelingen twintig.

Bron: Nieuws.nl

1 Reactie


Een goedgeïnformeerdweblog in het Engels dat de Toestand volgt.

zei: Prul op 25/01/2006 om: 12:32u


Powered by Greymatter