Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/24/2006: "Parlement van Papua bestormd"

Een groep van 200 demonstranten heeft gisteren het door de Indonesische regering geïnstalleerde parlement van Papua (West-Nieuw-Guinea/Papua Barat) bestormd en bezet gehouden.
theys-met-hoed-klein (34k image)
De door het regime zelf aangewezen voorzitter Theys Eluay is voor de zekerheid toch maar vantevoren vermoord in 2001
Klik op meer.

De bezetters eisen de terugtrekking van de Indonesische troepen van het eiland. De bestorming komt na onrustige dagen waarbij schermutselingen met het als bezetters ervaren leger en de politie diverse gewonden en een dode hebben gekost. Eerder hebben 43 activisten voor de onafhankelijkheid van het gebied politiek asiel gevraagd in Papua-Nieuw-Guinea (het onafhankelijke oostelijk deel van het eiland). Een interpretatie van de onrust van de afgelopen dagen is dat het Indonesische leger revanche zoekt voor deze negatieve publiciteit en moedwillig provoceert.

Pap (18k image)
De betogers

"In de loop van de avond is het parlement ontruimd en de rust hersteld," meldt Associated Press.

Na een gesprek met parlementsleden vertrokken de bezetters weer en tegen de avond was de rust teruggekeerd, aldus het Indonesische persbureau Antara.

De spanningen in de provincie zijn opgelopen sinds veiligheidstroepen afgelopen vrijdag het vuur openden op een menigte die een politiebureau in Centraal-Papoea belaagden. Bij de schietpartij vielen één dode en twee gewonden.


Powered by Greymatter