Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/20/2006: "Azerbeidzjan stelt eis aan de Internationale Gemeenschap"

Als het woord "Internationale Gemeenschap" valt, dan weet je dat de bombardementen in aantocht zijn.
Terwijl de Internationale Gemeenschap op het punt staat Iran met kernbommen er van te weerhouden kernenergie te ontwikkelen laat de post-stalinistische monarchie Azerbeidzjan van zich horen.

dadivank (94k image)
Klik op meer

De Sowjet-Unie was nog niet eens uitelkaargevallen toen de sowjetrepublieken ArmeniŽ en Azerbeidzjan in 1988 met elkaar in oorlog raakten om wat in de het nieuws meestal op zijn Russisch Nagorno-Karabach wordt genoemd, in het Armeens vaak Artzach en in het Perzich Karabagh, Zwarte Tuin.

In de achttiende eeuw kwam een vorst uit dit land in de Kaukasus op bezoek in West-Europa, en dit bezoek leidde tot het sprookje van de gelaarsde kat. Helaas is er weinig sprookjesachtigs aan Karabach.
Na het instorten van het Russische Rijk in 1917 was het even onafhankelijk. Toen de Kaukasus gebolsjewiseerd werd, werd het gebied toegewezen aan ArmeniŽ, wat logisch leek gezien de overgrote meerderheid van ArmeniŽrs in het gebied. Stalin besloot het echter later bij Azerbeidzjan te voegen als een zogenaamd autonoom gebied. Toen de teugels losraakten onder Gortbatsjow werd dit tot gewapenderhand aan toe ter discussie gesteld. Het regime in Bakoe wilde de autonomie van het gebied opheffen, hetgeen tot opstand en oorlog leidde. De ArmeniŽrs wonnen, hetgeen leidde tot een grootscheepse "etnische zuivering" van Azeri's uit Armeens gebied en omgekeerd. Een verplaatsing van een miljoen mensen in totaal, er vielen 25.000 doden, ongeveer buiten beeld van De Internationale Media.

Het bewind van Azerbeidzjan eist nu op korte termijn dat de Internationale Gemeenschap ArmeniŽ dwingt tot teruggave van Karabagh, dat officieel een onafhankelijke republiek is die alleen door ArmeniŽ erkend wordt. "Anders wordt op korte termijn de oorlog hervat," aldus de minister van "defensie" van Azerbeidzjan.

Het is de vraag of de Internationale Gemeenschap op verdere oorlogscomplicaties in de buurt van Iran en Irak zit te wachten. Maar omdat Bakoe-Azerbeidzjan rijk aan olie is valt niet te voorspellen in wiens voordeel de Internationale Gemeenschap zal oordelen. (Het grootste deel van Azerbeidzjan is deel van Iran).

1 Reactie


partij kiezen doen zakenlieden/politici na een rekensommetje. Degene waar het meest aan te verdienen (+ min of meer bevriende internationale elite) valt krijgt alle steun!

Eigenlijk blijft de vraag altijd hetzelfde, waarom trekken de Armenen en Azeri niet met elkaar op? Wat heb je aan haat, oorlog en verwoesting (buiten een paar gewiekste individuen om die er wel bij varen)?

zei: kO op 21/01/2006 om: 11:58u


Powered by Greymatter