Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/16/2006: "Dorpelingen in China slaags met politie"

Tientallen dorpelingen in Zuid-China zijn gewond geraakt door optreden van de politie met de wapenstok waarmee een blokkade van een snelweg werd beŽindigd.
sanjiao_china_hk_203 (8k image)
Actievoerders uit het dorp Sanjiaoin de provincie Guangdong beklaagden zich op deze manier over de slechte prijs die ze hadden gekregen voor hun land waarop een weg moet worden aangelegd.
Klik op meer.

Tussen de 30 en 50 mensen zouden door het politieoptreden gewond zijn geraakt, zxo vertelde een man tegen het persbureau AFP. Eeen woordvoerder van de regering ontkende echter dat er gewonden waren gevallen.

Op het platteland van China vinden in toenemende mate acties plaats als gevolg van het opkopen van grond en landerijen. De koortsachtige economische ontwikkeling in de provincie Guandong hebben al tot verschillende conflicten geleid tussen dorpelingen versus lokale bestuurders en projectontwikkelaars, zo meldt BBC-correspondente Louisa Lim in Beijing.

Zo werden in deze provincie in december ten minste drie mensen gedood nadat de politie het vuur opende op demonstranten in het dorp Dongzhou in deze provincie. Dat leidde tot kritiek bij Chinese intellectuelen.

De protesten in Sanjiao waren het gevolg van woede vanwege de geringe vergoeding die dorpelingen hadden gekregen voor de aanleg van een weg die aan moet sluiten op een snelweg. Tegenover het persbureau AFP werd ook gesteld dat de boosheid voortkwam uit de koop van grond door een projectontwikkelaar uit Hong Kong.

Een lokale bestuurder verklaarde tegenover de BBC dat de politie afgelopen zaterdag was gestuurd om een einde te maken aan de toen vier dagen durende protesten. Hij ontkende dat hierbij gewonden waren gevallen.

Aan het persbureau AFP werd verklaard dat de dorpsbewoners op zaterdag pas ís avonds actie gingen voeren om te voorkomen dat ze door de politie zouden worden gefilmd. Daarvan was bij eerdere demonstraties sprake geweest.

Volgens AFP hebben ziekenhuizen gerapporteerd dat ze zaterdag gewonde activisten hebben behandeld.

Een lokale bestuurder die door het persbureau AP was benaderd verklaarde dat de protesten op zaterdag waren beŽindigd.

Bron: BBC


Powered by Greymatter