Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/16/2006: "In de vaanstand"

In vele landen van de Europese Unie werd geheel of gedeeltelijk gestaakt door havenarbeiders vandaag. In Amsterdam en Rotterdam ging het werk enkele uren plat. In havens elders, zoals in Frankrijk, Spanje en BelgiŽ, werd in het geheel niet gewerkt.

antwerpen (15k image)
Antwerpen, vandaag
Klik op meer

De stakingen zijn gericht tegen de "Europese" richtlijn die aandringt op privatisering van havendiensten. Vandaar dat duizenden dokkers naar Straatsburg zijn gegaan om bij het zogeheten Europese parlement tegen deze richtlijn te protesteren.

Hoewel de noodtoestand in Frankrijk onlangs in stilte opgeheven is leek de stad opnieuw aan de rand van de binnenlandse oorlog. Het kwam tot flinke gevechten tussen de havenarbeiders en de zeer opzichtig en zwaar aanwezige oproerpolitie. Naar verluidt zijn er tientallen gewonden gevallen.

De politie in Straatsburg gebruikte traangas en waterkanonnen om de duizenden havenarbeiders uiteen te drijven. de demonstranten gooiden met vuurwerk en stenen, en gooiden verschillende ruiten in.

De arbeiders waren uit de gehele Europese Unie afkomstig. Ze vrezen de grotere concurrentie die het gevolg van de privatiseringen zal zijn.

Degenen die niet naar Straatsburg afreisden, zorgden voor werkonderbrekingen in belangrijke havens van Griekenland tot Zweden.

De controversiŽle voorstellen zullen morgen in het Europees Parlement besproken worden. Een stemming wordt op woensdag verwacht.

Hoe de acties in de toekomst verder zullen gaan is vooralsnog niet duidelijk.


Powered by Greymatter