Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/15/2006: "Dansparade in Bern tegen Wereld Economisch Forum (WEF)"

Enige honderden mensen hebben gisteren in het Zwitserse Bern deelgenomen aan de Dansparade, een protestactie die zich keert tegen het Wereld Economisch Forum (WEF).
BernTanzparade (13k image)
Het WEF dat jaarlijks in Davos wordt gehouden, vindt dit jaar plaats van 25 tot 29 januari.
Klik op meer.

De Dansparade vond voor de vierde keer plaats en wel onder het motto ‘Reiche Herzen statt fette Gewinne’ (Zoiets als ‘Warmere harten in plaats van vette winsten’). De stoet trok begeleid door technoklanken van een mobiele soundsystem al dansend door de oude binnenstad van Bern. De demonstratie verliep vreedzaam.

Verschillende spandoeken werden meegedragen. Op één daarvan werd de WEF verweten te staan voor onderdrukking, uitbuiting en winstmaximalisatie. Op een andere stond ‘Das WEF ist überall. Unser Widerstand auch’ (‘De WEF is overal, maar ons verzet ook’).

De Zwitserse Bondspresident Moritz Leuenberger was ook uitgenodigd, maar had afgezegd. Volgens de organisatoren zou hij een ontmoeting in de komende weken hebben toegezegd.

Er was dit jaar veel minder politie op de been dan vorig jaar, toen de parade in een grimmige stemming verliep.

Het motto van de WEF-bijeenkomst waar de politieke en economische elite elkaar treft, is dit jaar ‘Mastering our Future’. Er worden 5500 soldaten naar de Alpen gedirigeerd om de top ongestoord te kunnen laten verlopen. Daarmee is een bedrag gemoeid van 8 miljoen Zwitserse franken.

Net als in vorige jaren heeft zich in Zwitserland een breed actiefront gevormd dat zich tegen het neo-liberale beleid van het WEF keert. Hier nemen naast vakbonden en partijen allerlei groepen en organisaties aan deel.

Het zwaartepunt ligt dit jaar op de actiedag van 21 januari. Het is de bedoeling dat er in geheel Zwitserland dan gedemonstreerd gaat worden tegen de WEF. De decentrale aanpak is het gevolg van de massieve politieoptreden van vorig jaar en moet onderdrukking van het protest voorkomen.


Powered by Greymatter