Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/10/2006: "Ontruiming Schinveld voltooid"

Vanmiddag om 18.00 uur is de laatste activist die zich in een boomhut in de Schinveldse bossen had verschuild, opgepakt.
Schinveld33441 (32k image)
Boodschap voor de burgemeester van Onderbanken in het Schinveldse bos
In de loop van vandaag verlieten de meeste overgebleven actievoerders vrijwillig de boomhutten.
Klik op meer.

Tot de laatste activisten die uit hun boomhutten werden gehaald, behoorde een tweetal die zich in beton hadden vast gegoten. Leden van de Brand- en Traangaseenheden van de mobiele eenheid hadden hen rond 17.30 uur uit het beton gehakt.

Rond 17.00 uur kwamen twaalf mensen uit de bomen en 1 uit de tunnel na de toezegging dat 20 meter extra bos langs de volle lengte van het kapgebied zou blijven staan. Dit brengt het te kappen gebied terug van 135 meter tot 115 meter in de breedte over de gehele lengte. Deze 13 mensen zijn allen opgepakt.

Het verwijderen van de actievoerders uit de boomhutten en tunnels heeft ruim 40 uur geduurd. In totaal zijn 103 personen aangehouden. Van hen worden dertig personen nog vastgehouden.
Het kappen van het zes hectare bos ten behoeve van de NAVO-basis gaat vlot. Om 19.00 uur was 3,6 van de 6 hectare gekapt. De houthakkers staakten het kappen om 21.00 uur op en zetten hun werk vanaf woensdag 06.00 uur weer voort. In het bos zijn verlichte heliumballonnen opgelaten zodat ook in het donker kan worden gewerkt.

Op de vanmiddag spontaan georganiseerde lawaaidemonstratie in Schinveld bracht zo'n 150 demonstranten op de been. Met fluitjes en lepels en pannen werd duidelijk gemaakt dat men ook op deze tweede dag van de ontruiming nog steeds strijdbaar is. De demonstratie werd vergezeld van zo'n twintig man geüniformeerde politie en nog eens minstens tien in burger. De ME had alle toegangen naar het bos uit voorzorg afgezet en een helikopter zorgde voor de nodige luchtsteun.

De pers, die op het moment van de demonstratie elders het gezwets van Zuidgeest moest aanhoren, sprongen met zijn allen in busjes om er verslag van te kunnen doen, Zuidgeest met de mond vol tanden achterlatend. Aldus GroenFront!

De uit de boomhutten gehaalde bezetters werden dinsdagavond in Schinveld door inwoners opgevangen. Woensdagavond neemt het dorp afscheid van de activisten en worden ook de mensen die hen al die weken van warm eten en drinken voorzagen, in het zonnetje gezet in een café in Schinveld.

2 Reacties


'Onze' Peter Barton schreef voor Ravage een mooie reportage: http://www.antenna.nl/ravage/index.htm?2006/januari/schinveld.htm~mainFrame
En Alex van Veen schreef een opwekkend commentaar: http://www.antenna.nl/ravage/2006/januari/schinveld2.htm

zei: J.B. Arend op 12/01/2006 om: 22:38u

Imiddels is ook de burgemeester van Onderbanken boos: http://www.volkskrant.nl/binnenland/1137132276812.html . Hij zegt onder meer: ‘Het rijk heeft zijn zin doorgezet, maar aan de belangen van Onderbanken is op geen enkele manier tegemoet gekomen.’

Dit bos kan nog een staartje krijgen!

zei: Waegari op 14/01/2006 om: 12:10u


Powered by Greymatter