Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/10/2006: "Weg met de politieperskaart!"

Stel je eens even voor: ik ram jouw zoontje finaal in elkaar. Dat pik jij uiteraard niet, en je gaat naar mij toe om verhaal te halen. Echter, voordat ik jou uit wil leggen waarom ik jouw zoontje verrot heb geslagen, wil ik eerst even €50 van je zien.
Stom h? Toch is dit een soortgelijke situatie als waar ik de afgelopen dagen in Schinveld tegen stuitte.

Klik op meer

Het kan niemand ontgaan zijn: in Schinveld wordt een bos gekapt en de bewoners van het dorp zijn daar niet blij mee. Het bos moet wijken om ruimte te creëren voor verouderde AWACS-vliegtuigen die een flinke bak herrie en milieuvervuiling produceren. Een gevaar voor het dorp, zo vinden de Schinvelders.
De enige in het dorp, zo lijkt wel, die dat niet vindt, is de burgemeester van Onderbanken, de gemeente waar Schinveld onder valt. Die hield dan ook een persconferentie afgelopen maandag, de dag waarop de ontruiming van het bos begon. De persconferentie was echter alleen toegankelijk met een politieperskaart.
Nu moet je weten, er bestaan verschillende soorten perskaarten, waarvan de drie bekendsten: de mediumperskaart, de NVJ-perskaart en de politieperskaart. De mediumperskaart wordt uitgegeven door het medium waarvoor de journalist werkt. De meeste media geven geen eigen perskaart uit, slechts enkele, voornamelijk bestaande uit vrijwilligers (die kunnen geen lid worden van de NVJ), zoals bijvoorbeeld lokale omroepen of een enkele kraakkrant, hebben eigen perskaarten. Deze kaart is gratis (het is immers in het belang van het medium zelf dat de journalist deze meedraagt). De meest gebruikte is de NVJ-perskaart, ook bekend onder de naam Nationale Perskaart. Hij is het best tegen illegale kopin beveiligd en is ook internationaal te gebruiken. Je krijgt deze kaart als je lid bent van de NVJ (Nederlandse Vereniging voor Journalisten), dit lidmaatschap wordt vaak door het medium waar de journalist voor werkt betaald, en is voor freelancers aftrekbaar van de belastingen als 'bedrijfskosten', aangezien de NVJ ook meteen vakbond is voor journalisten.
En daar hebben we de derde categorie: de Politieperskaart. Deze wordt door de overheid verstrekt en is via de Stichting Politieperskaart aan te vragen voor 50. De enige kaart dus die geld kost. Deze kaart is alleen te gebruiken bij calamiteiten waarbij de politie de weg afsluit voordat jij er hebt kunnen komen.
De politieperskaart druist naar mijn mening volledig in tegen het idee van een perskaart. Een perskaart is bedoeld als identificatiebewijs, om te laten zien dat ik een journalist ben en ik dus vragen stel om dingen te weten te komen die zullen worden gepubliceerd. De politieperskaart wordt meer door de politie gebruikt als toegangsbewijs; enkel zij die er 50 voor willen betalen, mogen verslag doen van dingen waar politie bij is betrokken. Op deze manier worden kleine media met vrijwilligers volledig buitenspel gezet. Maar niet alleen dat.
De burgemeester van Onderbanken wordt beschuldigd van het in gevaar brengen van het dorp Schinveld. De Schinvelders lusten hem rauw. Maar voordat ik een reactie kan krijgen van de Onderbankse overheid, moet ik eerst van de overheid een politieperskaart van 50 kopen. Zo lust ik er nog wel een paar. "De gemeente Onderbanken was niet bereid tot het geven van enig commentaar" is dan een stuk goedkopere oplossing.
Journalisten die geen politieperskaart hebben: schaf hem ook niet aan! Journalisten die wel een politieperskaart hebben: stuur hem terug en claim die 50 euro, en doe daar leukere dingen mee! Journalist ben je omdat je verslag doet, niet omdat je een politieperskaart bij je draagt. Laten we strijden voor de ondergang van deze extra manier van de overheid om geld te verdienen. Een NVJ-perskaart zou voldoende moeten zijn!


Powered by Greymatter