Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/08/2006: "Media-aandacht voor Bilíin in IsraŽl"

De media in IsraŽl hebben afgelopen week veel aandacht besteed aan het illegaal confisceren van landerijen van het Palestijnse dorp Bilíin op de Westbank ten behoeve van de nederzetting Modi'in Illit.
closedmilitaryzone (17k image)
Bil'in zoals te zien in de film 'Closed Military Zone'
De bouwwerkzaamheden in de nederzetting werden er zelfs een dag voor stopgezet. Ook het NOS-journaal wijdde een item aan het dorp en de dubbele moraal wat betreft de vredespolitiek in IsraŽl. De Gaza-strook werd ontruimd, maar op de Westbank worden de nederzettingen gewoon verder uitgebreid.
Klik op meer.

Het burgelijk bezettingsbestuur van IsraŽl waarvan verwacht werd dat ze afgelopen donderdag het besluit zou nemen om het Ďvredescentrumíin Bilíin te vernietigen, stelde dit besluit voor twee weken uit. Het uitstel lijkt te worden ingegeven door de uitspraak van het Hooggerechtsof in IsraŽl over het annexeren van het grondgebied van Bilíin ten behoeve van de Muur van Apartheid en de nederzetting Modi'in Illit. Deze zitting van het Hooggerechtshof staat februari op de rol.

De wekelijkse demonstratie in Bilíin van afgelopen vrijdag zou van het centrum van het dorp naar het Ďvredescentrumí dat achter het afscheidingshekwerk ligt, trekken. Rond het middaguur vertrokken een paar honderd mensen, bewoners van BilĎin, 45 Anarchisten tegen de Muur en anderen uit IsraŽl en 25 internationale activisten.

Gewapende IsraŽlische strijdkrachten blokkeerden de demonstratie echter nabij het hekwerk om de doorgang naar het Ďvredescentrumí te beletten. Iedereen die voort wilde gaan werd gewelddadig weg geduwd.

Nadat de dorpsjeugd als antwoord op het beletten van de doorgang met stenen begon te gooien, werd massaal traangas ingezet.

Na een uur werd de demonstratie beŽindigd en keerde iedereen terug naar het dorp waarna de IsraŽliŽrs huiswaarts keerden.

Inmiddels is er ook een film over het verzet van de Palestijnen verschenen. Activist Eran Vered en journalist Rick Berman verbleven in de tweede helft van 2005 veelal in Bilíin en maakten de film «losed Military Zone, waarvan een ruim vier minuten durende trailer te zien is.


Powered by Greymatter