Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/07/2006: "Knallende kurken bij vreemdelingenbajes Amsterdam Zuidoost met Oud & Nieuw"

De Anarchistische Groep Amsterdam/De Vrije Bond organiseerde op oudejaarsavond een lawaai-actie bij de vreemdelingenbajes in Amsterdam uit solidariteit met de daar vastzittende mensen.
NieuweLloydlf (23k image)
Luchtfoto van het gevangeniscomplex
Zo'n 50 mensen deden aan de actie mee. Klik op meer voor het verslag van de actie.

Zaterdagavond 31 december om half twaalf staan we met een klein clubje bij uitzetbajes de Nieuwe Lloyd in Amsterdam Zuidoost. Pas enkele dagen voor Oud en Nieuw hebben we mensen opgeroepen voor een eindejaars-lawaaiactie bij deze vreemdelingenbajes. We hebben dan ook grote twijfels over de opkomst, maar... om kwart voor 12 komen er uit verschillende richtingen busjes en auto’s de desolate parkeerplaats bij de Tafelbergweg oprijden.

De voormalige jeugdgevangenis de Nieuwe Lloyd werd een halfjaar geleden gesloten wegens allerlei misstanden. Nu is het een uitzetbajes en zitten er tientallen mensen vast omdat ze niet over de juiste papieren beschikken. Onder de mensen die vastzitten, zijn ook enkele overlevenden van de afgrijselijke brand op Schiphol. Dit zal een extra reden zijn dat we uiteindelijk met 50 mensen bij de hekken staan om onze solidaritiet te betuigen met de mensen binnen.

Klokslag 12 uur knallen de kurken, gaat de eerste romeinse kaars de lucht in en beginnen we luid te schreeuwen en lawaai te maken met meegebrachte muziekinstrumenten en fluitjes. Er worden enkele spandoeken aan het hek opgehangen met nieuwjaarsleuzen en solidaire groeten. Er is veel contact met de mensen binnen, men danst er op het ritme van de sambaband en laat de lichten aan en uit flikkeren. We trekken langzaam langs de bajes. Op steeds meer cellen gaan de lichten aan (en uit en weer aan...). Van diverse kanten uit het cellencomplex wordt “Happy New Year” geroepen.

Als we na ruim driekwartier nog eens teruggaan naar het begin raken we in gesprek met twee mensen binnen. Zij staan op de tafel in hun cel en schreeuwen door het ventilatierooster. Ze leggen uit dat ze onschuldig vastzitten, verbolgen zijn over hun behandeling en hulp willen. Van onze kant verloopt het gesprek via de megafoon. We geven ze het telefoonnumer van een steungroep.

Na ruim een uur herrie maken en enkele liederen van Mokums Revolutionair Koor, vertrekken we weer naar de binnenstad van Amsterdam, helaas zonder de mensen die binnen zitten.

Het is lang gebruikelijk geweest om in Nederland met Oud en Nieuw naar de bajes te gaan en daar een solidaire nieuwjaarsgroet te brengen. Wij willen dit weer oppikken en gaan volgend jaar zeker opnieuw naar een bajes.
Tenslotte willen we alle aanwezigen en vooral ook de chauffeurs (bob of geen bob) bedanken.

Voor een solidair 2006 !!!
We zijn niet compleet – de gevangenen ontbreken nog.

Anarchistische Groep Amsterdam/de Vrije Bond
Postbus 16521
1001 RA Amsterdam
bezoekadres: Anarchistische Bibliotheek
iedere zaterdag van 14:00-18:00
Eerste Schinkelstraat 14-16 Amsterdam

(Bijdrage van Herre)


Powered by Greymatter