Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/06/2006: "Oezbekistan - bondgenoot in de oorlog tegen de terreur"

Een prominent lid van de oppositionele Oezbeekse Zonneschijn Coalitie, Nadira Khidoyatova, is bij terugkomst uit Rusland afgelopen maand in Tasjkent gearresteerd op grond van "economische delicten". Zij is al eens eerder op deze gronden opgesloten en gemarteld met een miskraam tot gevolg. Eerder in december werd haar zwager Arif Aydin doodgeschoten.
nodiraKP (39k image)
Nadira Khidoyatova in persconferentie voor de Komsomoskaja Prawda
Klik op meer

De martelpraktijken van deze bondgenoot in de Oorlog tegen de Terreur behoren tot de beruchtste die naar buiten gebracht zijn. Al dan niet vermeende opposanten in kokende olie gooien behoort tot het repertoire van dit bolwerk van beschaving in de strijd tegen het islamitisch fundamentalisme. Nadat Washington wat milde kritiek had geuit over het massaproces tegen oppositieleden heeft het Oezbeekse bewind de basis van de VS in dit land gesloten.

De martelpraktijken zijn bekendgemaakt door de inmiddels voormalige ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Oezbekistan, Craig Murray. Hij heeft een boek geschreven over zijn ervaringen als ambassadeur en heeft dit keurig ter visie gelegd bij het Britse ministerie van buitenlandse zaken. Dit verbood hem drie documenten af te drukken waaruit duidelijk blijkt dat de Britse regering op de hoogte was van martelpraktijken in Oezbekistan, waarheen menige "terreurverdachte" is uitgeleverd. Minister Straw heeft dit onlangs nog op hoge toon ontkend.
Craig Murray vraagt zo veel mogelijk mensen in de blogosfeer deze documenten alsnog te publiceren. Wij verwijzen u om praktische redenen maar door naar dit Nederlandse weblog, waarop ze staan. Het is nogal veel tekst en het is in het Engels, vandaar - maar wij zien het belang van Murray's oproep wel in, een link telt ook.


Powered by Greymatter