Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/06/2006: "Vier miljoen doden in Kongo"

De ergste slachting sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo kwalificeren onderzoekers van het medische tijdschrift The Lancet wat er aan de gang is in Kongo Kinsjasa (waarschijnlijk vindt u het niet erg als we de officiƫle naam niet gebruiken).

goudroof (16k image)
Er is goud te halen in Kongo
Klik op meer

De onderzoekers vergeleken de werkelijke geboorte- en sterftecijfers met wat statistisch gesproken te verwachten zou zijn geweest. Zij kwamen zo op een totaal aantal oorlogsdoden van bijna vier miljoen. Maandelijks zouden er 38.000 mensen sterven als gevolg van oorlogsgeweld. Omdat het getal drie miljoen enkele jaren geleden al genoemd werd is het getal vier miljoen ook niet geheel verrassend. En de oorlog speelt zich zozeer in het verborgene af dat zowel de voortgang van de strijd als het aantal doden tot het soort berichtgeving behoort waarvan men simpelweg kennis neemt. Als het 't nieuws al haalt.

Kongo Kinsjasa heeft in feite al jaren geen functionerende centrale overheid meer, maar is rijk aan grondstoffen die in de geĆÆndustrialiseerde wereld op prijs gesteld worden. Omdat er bij gebrek aan regering te veel risico verbonden is aan investereingen geeft men openlijk toe dat men liefst werkt met "agenten" - leiders van reguliere of irreguliere legers die een gebied bezet hebben. Een van de grondstoffen die op grote schaal geroofd worden is goud. Oeganda is een grootschalig exporteur van goud terwijl er in dit land zelf nauwelijks goud te vinden is. Tin, diamanten, coltan, tropisch hardhout - het wordt grootschalig gewonnen in Kongo en meestal geĆ«xporteerd vanuit Rwanda of Oeganda. De "agenten" zorgen voor een toestand van permanente oorlog. De bevolking van een van de rijkste landen ter wereld leeft in armoed en terreur. Ook dit is eigenlijk geen nieuws.
kongo (55k image)


Powered by Greymatter