Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/05/2006: "Kinderpsycholoog in hongerstaking tot zorgverzekeraar CZ behandeling betaalt"

Kinderpsycholoog Dirk-Jan van der Meer bevindt zich al bijna drie weken in hongerstaking omdat zorgverzekeraar CZ weigert de behandeling van ťťn van zijn patiŽnten te vergoeden.
olive_tree_2 (179k image)
Het logo van de praktijk van Van der Meer
De in Duitsland gevestigde Nederlandse kinderpsycholoog behandelt samen met een Duitse kinderpsychiater de negenjarige Nederlandse jongen Nighael uit Vlissingen.
Klik op meer.

CZ betaalt niet wegens het ontbreken van een behandelplan en de te onduidelijke notaís van de psycholoog. In een kort geding begin december dat de moeder tegen de zorgverzekeraar had aangespannen, stelde de rechtbank in Middelburg de verzekeraar deels in het gelijk.

Het is de verzekeraar niet duidelijk hoe de behandeling van de jongen eruit ziet en wie deze uitvoert. De patiŽnt bezoekt een Duitse psychiater die geen Nederlands spreekt, terwijl de jongen zelf ook geen buitenlandse taal machtig is. Dat zou een behandeling moeilijk maken.

De psycholoog besloot in hongerstaking te gaan om aandacht te vragen voor de jongen. "Ik ben geen robot die hulp verleent", licht hij toe. Familie van de jongen heeft tegen Van der Meer gezegd achter de hongerstaking te staan.

De jongen werd anderhalf jaar geleden patiŽnt bij de psycholoog. Hij was toen volgens Van der Meer ernstig getraumatiseerd. De behandeling bestaat volgens de kinderpsycholoog uit medicatie, het voeren van gesprekken en het aanbrengen van structuur in zijn leven. De jongen wordt behandeld in een Duitse kliniek. Van der Meer is vijf jaar geleden gepromoveerd op de behandeling van kinderen met ADHD.

Van der Meer verhuisde hij zijn praktijk in 2003 in Duitsland omdat in Nederland te lange wachtlijsten zijn bij kinderpsychiaters. Daardoor kan hij zijn cliŽnten moeilijk doorsturen naar een psychiater. In Duitsland zijn de wachtlijsten veel korter. Volgens een uitspraak van een Europese rechter moeten zorgverzekeraars ambulante behandelingen in het buitenland vergoeden zonder dat hen daarvoor toestemming is gevraagd.

Aan De Vrije schreef Van der Meer: ďDe Nederlandse rechter erkent de Europese rechter en daarmee de vrijheid van personen, diensten en goederen, maar niet van notaís. Terwijl de notaís gewoon het zelfde zijn als elke andere nota in Europa. De ziekenkas had geen commentaar op de nota als concept of als entiteit, maar de herkomst van de nota klopte niet volgens de ziekenkas. We gingen naar de rechter omdat ze niet uitbetaald werden, de herkomst mocht geen punt zijn. En de rechter keurde de herkomst wel goed, maar de vorm niet. De herkomst was geen punt maar de komma was wel een punt.Ē

ďHet gaat Nederland niet om de zorg van een jongen, maar om de vorm van een nota,Ē aldus Van der Meer.

Hij vermoedt dat zorgverzekeraars de portemonnee niet willen trekken omdat door uit te wijken naar het buitenland het aantal behandelingen sterk zal toenemen. In de twee jaar die hij nu in Duitsland zit, heeft hij tweehonderd patiŽnten uit Nederland gehad, zegt hij. Dat zou voor zorgverzekeraars te behappen moeten zijn. Aan zijn prijzen hoeft het niet te liggen, zegt Van der Meer, want hij hanteert Nederlandse tarieven.

ďIk ben de bureaucratie in Nederland meer dan zat. Ik zit al twintig jaar in het vak en al twintig jaar zijn de wachtlijsten voor kinderpsychiatrie onverantwoord lang. In Duitsland zijn ze kort, leve Europa. Maar niet voor de kinderen en zieken. In Nederland gaan mensen dood door de wachtlijsten. En zo kan ik nog wel uren doorgaan,Ē schrijft de kinderpsycholoog aan De Vrije.

Toen de Europese rechter in 2003 besliste dat een patiŽnt zonder voorafgaande toestemming van de verzekeraar voor kortstondige medische zorg naar het buitenland mag (arrest MŁller-Faurť/Van Riet), maakte Dirk-Jan van der Meer een keuze. Hij had vijftien jaar in een kinderpsychiatrische inrichting gewerkt en twee jaar als adviseur op een basisschool. De jeugdzorg in Nederland stond hem tegen. Lange wachtlijsten, hoog ziekteverzuim, en altijd was er te weinig geld. Hij kon dit werk tot aan zijn pensioen volhouden. Hij kon nu ook, dankzij de uitspraak van het Hof, met enkele Nederlandse en Duitse collega's in Duitsland een kliniek beginnen.

Dat deed hij. Hij richtte in september 2003 het centrum voor kinderen met ontwikkelingsproblemen 'Olivio' op in Velbert, net over de grens bij Arnhem. Daar werken kinderpsychiaters en -psychologen samen. Van daaruit kon hij Nederlandse kinderen wťl binnen enkele weken behandelen, thuis, op school, of ťťn dag in de week in de Duitse kliniek.

Maar toen bleek dat de Europese rechter wel iets kon beslissen, maar dat het de Nederlandse zorgverzekeraars zijn die het besluit moeten uitvoeren. Zij moeten de behandeling vergoeden en volgens Van der Meer en zijn collega's doen zij dat met zo veel tegenzin dat het patiŽnten vrijwel onmogelijk wordt gemaakt naar het buitenland te gaan. Van de kinderen die hij behandelde kregen de meesten hun behandeling ,,na eindeloos traineren'' vergoed.

Volgens Van der Meer maken vrijwel alle verzekeraars het zijn patiŽnten lastig, ,,de een wat meer dan de ander''. Om de gezinnen niet nog meer te belasten nam hij zelf al het papierwerk op zich. ,,Als de ouders naar de zorgverzekeraar bellen is het standaardantwoord dat het niet mag. Als ik bel en vraag naar de medisch adviseur zegt die: 'O ja, MŁller-Faurť'.''

Zorgverzekeraar CZ noemde gisteren de hongerstaking van de kinderpsycholoog 'belachelijk en ridicuul'. De patiŽnt is volgens CZ niet gebaat bij een hongerstaking van de psycholoog. De zorgverzekeraar liet weten 'pijnlijk verrast' te zijn door de actie. "Het is volstrekt onverantwoord op deze manier bij een ander de druk op te voeren."

De reactie van de zorgverzekeraar geeft aan hoe tegen patiŽnten wordt aangekeken, vindt Van der Meer. "Als ze het hebben over hun eigen standpunt, hebben ze gelijk." Hij zegt door te gaan met zijn hongerstaking 'tot de moeder goede zorg heeft voor haar zoontje'. Hij wist woensdag niet hoe lang hij de hongerstaking zal volhouden. "Ik voel me nu nog helder en kom redelijk uit mijn woorden."

De psycholoog drinkt alleen water. Hij werkt momenteel vanuit huis en doet 'licht administratieve werkzaamheden'. Van der Meer overweegt een arts in te schakelen om zijn gezondheid in de gaten te houden, omdat hij de gedeelde zorg heeft voor zijn twee kinderen.

1 Reactie


Nou ben ik ook werkzaam in de psychiatrie en houd mijn vriendin zich wetenschappelijk bezig met de betalingen voor behandlingen en medicatie.
Dus ben ik van mening dat ik hier wel wat over kwijt kan.

In eerst instantie een treurig verhaal, waar vooral de patient de dupe van is.
De rest vind ik moeilijk te beoordelen.
Wat wel blijft staan is dat ook gedeeltelijk naar mening van de rechter is dat een behandelplan ontbreekt en er onduidelijke nota's zijn.
In zoverre vind ik dit geen onredelijke vraag van de zorgverzekeraar.
Misschien aan de psycholoog om dit eerst op orde te krijgen.
Het lijkt mij dat dit niet af doet aan de kwaliteit van zijn zorg als dit gerealiseerd is.
Dat lijkt mij een betere stap als zo'n zwaar middel als een hongerstaking.
Macht zit hem volgens mij meestal in openheid.

zei: Bas de Groot op 06/01/2006 om: 16:20u


Powered by Greymatter