Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/05/2006: "Ontruiming Schinveldse bos vindt niet voor maandag plaats"

Het door Groenfront! bezette bos in Schinveld dat moet wijken voor de AWACS-vliegtuigen van de NAVO wordt niet voor maandag ontruimd. Dat maakte Groenfront! vandaag op uit een gesprek met twee onderhandelaars van de politie.
schinveldg (23k image)
Beeld uit het bezette bos
De Limburgse gouverneur L. Frissen (commissaris van de koningin) heeft vandaag de unaniem door de gemeenteraad van Onderbanken (waar Schinveld onder valt) verworpen noodverordening over het bos bekrachtigd. Een deel van Schinveld is door de noodverordening sinds donderdagochtend weliswaar verboden terrein, maar daar trekt de bevolking zich tot dusver niets van aan. GroenFront! kan onverminderd op de steun van de bevolking rekenen.
Klik op meer.

Waarnemend burgemeester Zuidgeest (PvdA) van de gemeente Onderbanken kondigde de noodverordening woensdag af in verband met de geplande kap van 6 hectare bos voor de landingsbaan van de AWACS-vliegtuigen. De gemeenteraad verwierp die ordemaatregel woensdagavond echter unaniem. De burgemeester vroeg daarop de gouverneur om de maatregel toch te bekrachtigen wat dus is gebeurd. Een prachtig staaltje van hoe de democratie dus werkelijk in elkaar steekt: Nederland bananenmonarchie!

De politie kwam vandaag naar het bos om te overleggen over een vreedzaam verloop van de aanstaande ontruiming. De Groenfronters vroegen de politie of ze een container mochten plaatsen waarin spullen en kleding droog kunnen worden gehouden. Dat verzoek werd op last van waarnemend burgemeester Zuidgeest van de gemeente Onderbanken echter afgewezen. Overigens denkt GroenFront te weten dat de ontruiming die op maandag a.s. wordt verwacht, door de marechaussee zal worden uitgevoerd.

Niemand lijkt zich in Schinveld echter iets aan te trekken van de thans geldende noodverordening rond het door GroenFront! bezette bos. Over de grensweg met Duitsland langs het bezette bos rijden auto's en fietsers af en aan, terwijl ook die weg tot verboden gebied behoort.

Burgers uit Schinveld lopen ongehinderd het bos in en brengen de bezetters eten, drinken en morele steun. Wel observeren politie- en legerhelikopters en een politievliegtuigje vanuit de lucht het actiekamp. Ook patrouilleert de politie in onopvallende auto's in het gebied, maar ingegrepen wordt er niet.

De gemeenteraad van Onderbanken verwierp woensdagavond de door waarnemend burgemeester Zuidgeest afgekondigde noodverordening unaniem. Zuidgeest vroeg desondanks de Limburgse gouverneur L. Frissen de noodverordening te bekrachtigen, zo liet hij de raad meteen weten. Het betreft hier een procedure die op grond van de Gemeentewet mogelijk is

De noodverordening loopt uiteraard vooruit op de kap van zes hectare bos voor de landingsbaan van de naburige AWACS-basis.

De raad sprak ook uit dat het protest tegen de boskap geweldloos moet zijn. De vergadering verliep bij tijden tumultueus en Zuidgeest dreigde enkele malen de publieke tribune te ontruimen. Tientallen burgers en actievoerders lieten zich bij herhaling luidruchtig minder vleiend over de burgemeester uit.
De Fractie Progressief Onderbanken zegde het vertrouwen in Zuidgeest op, maar kreeg daarvoor geen meerderheid van de raad mee.

Een belangrijk argument om tegen de noodverordening te stemmen werd door het CDA verwoord: „We kunnen het niet maken dat politie en marechaussee worden ingezet tegen onze eigen burgers.”

Van de inwoners van de gemeente Onderbanken wil inmiddels ruim 86 procent dat burgemeester Zuidgeest opstapt. Dat bleek vandaag uit een enquête gehouden onder 318 mensen uit de Limburgse gemeente, die ongeveer vijfduizend inwoners telt. De enquête is gehouden door de GroenLinkse jongerenorganisatie DWARS en PvdA-gemeenteraadslid Tim Pennings. De PvdA-fractie in de gemeenteraad heeft het vertrouwen in de burgemeester opgezegd, liet Pennings donderdagavond weten.

Meer informatie op de site van Groenfront! ondermeer over de Alarmlijst.

1 Reactie


Wat een schijndemocratie. Is dat typisch Limburgs, of typisch des CDA... Ik ben zelf Limburger, dus ik denk het laatste. De inwoners en de raad zegt terecht het vertrouwen in deze 'bestuurder' op.

zei: Sjraar op 06/01/2006 om: 19:02u


Powered by Greymatter