Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/04/2006: "Mensenrechtenorganisatie VS eist gerechtelijk onderzoek naar spionagepraktijken Bush"

Gisteren verscheen in de New York Times een paginagrote advertentie van de mensenrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU).
Acluad (14k image)
Een deel van de bewuste advertentie
Daarin wordt gepleit voor de instelling van een speciale commissie die moet onderzoeken of president Bush federale wetgeving heeft overtreden met het toestemmen in illegale spionagepraktijken onder de eigen bevolking.
Klik op meer.

De ACLU meent dat het optreden van Bush een duidelijke overtreding is van de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA). Deze wet was het antwoord op de praktijken van president Nixon die de nationale veiligheid aanvoerde als reden om Amerikaanse burgers in de gaten te houden die hij beschouwde als vijanden.

“President Nixon stond niet boven de wet en dat geldt ook voor president Bush,” zegt directeur Anthony D. Romero van ACLU. “President Bush kan niet claimen onze natie te waarborgen op een wijze die de regels ondermijnt die aan ons bestaan ten grondslag liggen. Het openbaar ministerie dat mogelijk betrokken is geweest bij het totstandkomen van dit beleid, dient een speciale commissie in het leven roepen om het recht z’n beloop te laten krijgen.”

De advertentie van ACLU vloeit voort uit de toestemming die Bush gaf aan de geheime dienst National Security Agency (NSA) om mensen in de gaten te houden zonder de vereiste rechterlijke toestemming.

De tekst van de advertentie vergelijkt de woorden van Nixon en Bush. Beiden ontkenden beschuldigingen van illegale spionage.

De FISA-wet bestempeld het elektronisch in de gaten houden van mensen zonder rechterlijke toestemming als een misdaad. De president heeft deze wet duidelijk geschonden toen hij de NSA toestemming gaf en dit daarna verschillende malen herhaalde zonder eerst toestemming van de rechter te krijgen.

De ACLU stuurde vorige week al een formeel verzoek naar de hoogste man van het openbaar ministerie voor een afhankelijk onderzoek naar deze misstanden en vervolging van degenen die strafbare feiten begaan hebben op grond van de FISA-wet.

Zie voor meer informatie en de advertentie in kwestie hier.


Powered by Greymatter