Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/03/2006: "Biografie over Clara Wichmann verschenen"

Onder de titel ‘Passie voor vrijheid’ verscheen reeds in november een biografie over de Nederlandse anarchiste Clara Wichmann (1885-1922).
passie_voor_vrijheid (12k image)
Omslag van het boek
Het te korte leven van deze juriste en filosofe was zo vol drama dat biografe Ellie Smolenaars besloot in geheel eigen stijl een boek aan haar te wijden dat leest als een docu-drama met dialogen en zeer dicht op de huid van de hoofdpersoon zit.
Klik op meer.

Elk individu moet vrijheid zelf doorleven, vond Clara Wichmann. Het korte en gepassioneerde leven van de juriste en essayiste Wichmann (1885-1922) staat in het teken van haar zoektocht naar vrijheid en identiteit. Het speelt zich af in een gegoed en geleerd Nederlands-Duits milieu dat, wreed verstoord door de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie, op drift raakt.

De biografie sleept de lezer mee op een ontdekkingsreis langs Clara’s fascinaties en leest als een spannende roman. We zien hoe Clara worstelt met haar Duitse afkomst, een sigaretje met vriendinnen rookt, een depressie in een Arnhems sanatorium doorstaat, cum laude promoveert als juriste, naar Rome reist, het syndicalisme ontdekt en liefde en leven deelt met de tien jaar jongere dienstweigeraar en anarchist Jo Meijer. Enkele uren na de geboorte van hun dochter Hetty komt er een abrupt einde aan haar rusteloze en productieve leven. Clara Wichmann is dan 36 jaar oud.

In haar passie voor vrijheid en haar bezorgdheid over geweld toont Wichmann zich oorspronkelijk en actueel: 'Menselijke vrijheid veronderstelt een sterke gebondenheid en verbondenheid, zowel in ruimte als in tijd.'

'Het meest fundamentele probleem dat de mensheid moet oplossen is het toepassen van geweld.'

Binnen de Nederlandse biografische traditie neemt Passie voor vrijheid een bijzondere positie in. Niet wat betreft de uitputtendheid van het onderzoek, wel wat betreft de historische romanstijl.

Het radioprogramma OVT sprak bij monde van Paul van der Gaag met de auteur. Dit gesprek valt hier te beluisteren.

Korte schetsen over het leven van Clara Wichmann vind je hier en hier.
248 pagina’s, geďllustreerd, Uitgeverij Aksant, € 24,90 ISBN 90-5260-173-9

5 Reacties


Ik houd mijn hart vast... Aanbevolen door Opzij - hier is weer eens een [burgerlijke] feministe gebakken van een anarchiste, op het eerste gezicht (zag het boek net voor het eerst liggen). Maar goed, we zullen het wel moeten lezen natuurlijk.

zei: Prul op 03/01/2006 om: 14:51u

Die kritiek klopt wel een beetje. De schrijfster gaat vooral op Clara's prive-leven in en lijkt vooral gecharmeerd van haar rol als zachtmoedige feministe. En over haar boeken en artikelen komen we niet zoveel te weten. Ook niet over de politieke bewegingen/groeperingen waarin ze vertoefde. Dit wordt maar mondjesmaat behandeld. Zoals te weinig info over Gertruida Kapteijn-Muysken en haar boeken en vertalingen; niets over Bart Reijndorps boek "In den greep van den barbarij", te weinig over Bart de Ligt, enzovoorts. Wel een gemiste kans. Want dat hele milieu zou eens mooi in kaart moeten worden gebracht. Kortom, er is nog heel veel ruimte voor een echte politiek-wijsgerige biografie van Clara Wichmann. Maar dat neemt niet weg dat dit boek toch een hele aardige aanvulling vormt op het bestaande materiaal. En een kijkje in die prive-wereld is wel heel bijzonder en soms aandoenlijk. Ik kreeg toch een ander beeld van Clara. Motto: wel lezen, maar er niet teveel van verwachten.

zei: siebe op 03/01/2006 om: 15:10u

De kritiek van Siebe op het boek kan ik onderschrijven. Wat mij echter het meest stoorde was de vorm waarin het geschreven is: als een geromantiseerde biografie, met dialogen waarvan je dus weet dat ze nooit in die vorm hebben plaatsgevonden. Het gevolg daarvan is dat je ook aan het waarheidsgehalte van andere informatie gaat twijfelen. Wat is waar en wat is door de 'biografe' 'verzonnen'?
Bovendien ontbreekt een register. Als serieus biografisch (naslag)werk, is het dus niet te hanteren.

zei: Martin Smit op 03/01/2006 om: 21:48u

Die biografie van Domela van Meyers laboreerde ook aan innerlijke monologen van de beschrevene die de auteur godsonmogelijk aan enige bron ontleend kon hebben (tenzij het via omgekeerde glaasjes op tafel was). Het is modern om maar wat raak te interpreteren, maar dialogen verzinnen... zijn anarchisten speciaal vrij wild?

zei: Prul op 03/01/2006 om: 22:30u

Natuurlijk Martin. Maarr is toch niks mis met gefingeerde dialogen? Er bestaan tal van prachtige films met scenario's die gebaseerd zijn op gedegen onderzoek. Zo is het ook met dit boek. Ik denk dat je het kan lezen met de vraag in je achterhoofd: zou het zo gebeurd kunnen zijn? We zouden niet moeten wensen dat er slechts een enkele waarheid bestaat. Ook dit boekje is gewoon een aardige bijdrage aan de beeldvorming rondom Clara Wichmann. Ik vond het lezen net zo'n ervaring als bijvoorbeeld de film "De Droom", over de Hogerhuys-affaire. En die had ik ook niet willen missen.

zei: siebe op 04/01/2006 om: 12:15u


Powered by Greymatter