Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/03/2006: "Verander de politieke taal en laat alles verder zoals het is"

Een typisch liberaal idee: politiek is debatteren. Iemand van het Amsterdams - eh - discussiecentrum De Balie stelt voor allerlei woorden af te schaffen en andere weer in te voeren, dan komt het vanzelf wel goed - met zijn carriėre onder andere. O heilige onnozelheid, om het maar niet in het Latijn te schrijven.
runroom (3k image)
Klik op meer.

De schrijver, Menno van der Veen, vindt dat woorden als vrijheid, burger, kiezer en beleid afgeschaft dienen te worden. Die kun je vervangen door: kansen, identiteiten, debat en politiek. Geeeeeeeuw!
"We moeten eerst naar onze eigen school, we moeten nieuwe woorden leren." Het zou ook een leeftijdskwestie zijn. Daar hebben we de rancune tegen de zogenaamde babyboomers ongetwijfeld weer.

Wat mij verbaast aan zo iemand - vast in hart en nieren D66 - is dat het hem volkomen ontgaat dat er een bedoeling en een streven zit achter de woordkramerij die in Den Haag en Brussel (als NAVO- en EU-hoofdstad) wordt verkocht. Het is hier al in de serie Balkenzwendel behandeld: iedereen belooft beter openbaar vervoer, betere zorg, permanent leren en kenniseconomie en onder de vlag van bevorderen van De Markt wordt precies het tegendeel bereikt en dus nagestreefd - hier kan geen sprake van toeval zijn. Het is ook zeker geen kwestie van taal. Hier wordt burger of kiezer handig alle mogelijkheid indirect (via verkiezingen) zeggenschap te hebben ontnomen. Het gas valt uit? Tja, dat is de verantwoordelijkheid van "de energiebedrijven". Enzovoort - ik ga de serie hier niet weer over doen.

Even voor de brave liberalen die een tikje hebben meegekregen van het differentiedenken en andere quasi-verlichte flauwekul. Wat toepasselijke woorden.

- Zakkenvullen. Dit klinkt naar rechtse sentimenten, en dat is dan al zo eigenaardig. Als in twee kabinetten onder leiding van drs. W. Kok vrijwel volledige uitverkoop van openbare voorzieningen wordt gehouden en deze doctorandus wordt na zijn aftreden commissaris bij die verkwanselde openbare nutsbedrijven - hoe moeten we dit dan anders noemen? Corruptie? Noteer dit woord dan ook maar even.

- Bananenmonarchie. We hadden Drees II, Van Rooijen II. Dezer dagen hebben we op hetzelfde ministerie als de eerdere twee Donner III. We hebben Van Aartsen II, Bot II en dan noem ik nog maar de meest in het oog springende gevallen. Kansen? Politiek? Identiteit? Ga toch fietsen!

- Als van onze weekhartige liberalen het woord klassemaatschappij niet mag - want dat riekt naar klassenstrijd, en die ideologische veren waren net afgeschud - dan stel ik maar voor het over kastenmaatschappij te hebben in Nederland. Zie ook: Bananenmonarchie.

- Doorwoekerend racisme. Weekhartige liberalen zijn nooit zo weekhartig liberaal of ze zien wel iets in de vrijheid, pardon de kansen, van bedrijven om te gaan outsourcen - zo noemt men dat. Verhuizen naar waar geen vakbonden met de bijbehorende rechten en lonen zijn. Als de mensen uit die landen naar een land willen verhuizen waar gezemeld kan worden over kiezers en kansen dan is de deur dicht en worden ze opgesloten ter fine van uitzetting. Laten we het verder maar even niet over Schiphol hebben. We kunnen dit vreemdelingenpolitiek noemen, maar ik heb er toch een ander woord voor - zie boven.

- Oorlogsmisdadigers. Verdomd, wat zijn die Kokken, Kampen en Balkenendes voor de internationale rechtsorde en veiligheidsbeleid, voor humanitaire interventies. We hoeven niet eens aan Srebrenica te denken, al kun je je afvragen wat Nederlandse militairen daar nu eigenlijk te zoeken hadden. Eenzijdige bombardementsoorlogen tegen Joegoslaviė, Afghanistan en Irak - hoe moeten we het anders noemen dan oorlogsmisdaden? Als de Kokken, Kampen en Balkenendes niet naast de Bushes en Blairs aan de galg volgens de Neurenberger-procesnormen horen te bungelen dan zouden ze toch in ieder geval voor de rest van hun leven achter slot en grendel moeten zitten. Hoe zou het komen dat dit niet het geval is en waarschijnlijk ook niet zal gebeuren? Is dit een kwestie van politieke taal?

Slaap zacht, weekhartige liberalen, en droom van je carriėre.

"De filosofen hebben tot nu toe de wereld alleen verschillend geļnterpreteerd. Het gaat erom haar te veranderen." Joepie!

1 Reactie


Deze stond tussen de reacties op de site van de Verdieping van Trouw. Ik ben zo vrij hem te lenen oke

Lariekoek. Het gebruik van andere woorden houdt niet in, dat nieuwe politici het beter doen dan de huidige. Die fout is in de jaren 70 ook al eens gemaakt. Misschien moet Van der Veen bijvoorbeeld eens iets van Bakunin of Constandse lezen. Grote kans, dat het woord vrijheid een heel zinnige betekenis krijgt. Maar ja, ik ben natuurlijk ook een ouwe zak van 1963.
M.Nieuweboer, Moengo Suriname, (02-01-2006, 04:10:12 uur)

zei: Prul op 03/01/2006 om: 15:06u


Powered by Greymatter