Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/02/2006: "Tweemaal energie: goede Irakezen en slechte Russen"

Kort voor het einde van het jaar heeft het Iraakse marionettenbewind op last van het IMF de benzineprijs vertwintigvoudigd.

kirkuk (29k image)
Kirkoek, nieuwjaarsdag
Klik op meer

Een zekere economische logica zit er wel achter deze verhoging: eerst was de prijs - logisch voor het tweede olieland ter wereld - zeer laag. Dit betekende dat de brandstoffen figuurlijk weglekten naar de zwarte markt, en dat men in de rij moest staan en nog moest afwachten of er geleverd kon worden.
Na de prijsverhoging zijn de rijen niet korter geworden. Maar nu is er grote ontevredenheid, omdat de verhoging voor een heleboel mensen natuurlijk niet op te brengen is. Er worden in veel steden demonstraties georganiseerd. In Kirkoek, de oliestad, werden vier mensen doodgeschoten door de autoriteiten, onder het waakzame oog van het VS-leger.

Tegelijkertijd worden we dezer dagen bestookt met het nieuws van de schandelijke prijsverhoging van gas, geleverd door Rusland aan de Oekra├»ne. De vriendenprijs die het Russische staatsgasbedrijf tot voor kort hanteerde is vervangen door een "re├źle marktprijs", bijna vijf keer zo hoog. Deze verhoging is dus nogal wat kleiner dan die in Irak, zou je kunnen bedenken. Het ene is wijs economisch beleid en het waard om er mensen voor dood te schieten, het andere is chantage, en wordt - terecht overigens - gezien als revanche voor de CIA-staatsgreep die maar steeds oranje-revolutie wordt genoemd in de staatsmedia. Het merkwaardige is dat men in Washington en Brussel blijkbaar in de eigen sprookjes gelooft: Oekra├»ne dat spontaan massaal tegen de Russen en voor het vrije westen kiest en daarvoor geen rekening gepresenteerd zal krijgen, letterlijk. "De markt" hoort in oranje-Oekra├»ne niet aan het werk gezet te worden. In Irak ben je een terrorist als je tegen die opgelegde marktwerking protesteert.
We bieden u maar even deze interpretatie van nieuws dat eigenlijk een doorlopende propagandavoorstelling is. Alleen wordt het steeds duisterder wat Washington en Brussel eigenlijk voor moois in de aanbieding hebben. Want hoe het zou kunnen dat binnenkort aardgasland Nederland gas tekortkomt door deze manipulaties is iets wat ons ook eens uitgelegd zal moeten worden zonder dat we kwaad worden of in slaap vallen. Hopelijk zal de winter verder zacht zijn.

Als geheugensteuntje: waar voor uw geld van de VS-"denktanks", NGO's, George Soros en de tweevoudige eenheidspartij van de VS, december 2004, Kiew:
maydan (24k image)


Powered by Greymatter