Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/02/2006: "Universiteit van Michigan (VS) weert Coca Cola"

De universiteit van Michigan staakt de verkoop van Coca Cola op haar drie campussen vanwege beschuldigingen dat het bedrijf toestaat dat elders mensenrechten en het milieu worden geschonden.
CocaCola (30k image)
Boycot-affiche uit Colombia
Het weren van Coca Cola is op 1 januari ingegaan en betreft frisdrankautomaten, cafetaria’s en restaurants op het universiteitsterrein.
Klik op meer.

Met contracten tussen de universiteit en Coke is jaarlijks een bedrag gemoeid van 1,4 miljoen dollar. De universiteit en het bedrijf blijven echter wel met elkaar in gesprek.

Het besluit van de universiteit volgde nadat er klachten waren geuit door een studentengroep genaamd Students Organizing for Labor and Economic Equality (Studenten organiseren voor arbeid en economische gelijkheid).

De groep beschuldigde Coke voor het vervuilen van grondwater in India en het samenspannen met paramilitaire groepen in Colombia voor het intimideren, mishandelen en vermoorden van vakbondsleden. Het bedrijf heeft de aantijgingen diverse malen ontkend.

De universiteit die meer dan 50.000 studenten telt, besloot het contract met Coke niet te vernieuwen nadat het bedrijf meedeelde niet in staat te zijn tegemoet te komen aan een deadline op 31 december in verband met een gezamenlijk onderzoek naar de omstandigheden in Colombia.

Tenminste negen andere universiteiten of hogescholen zijn gestopt met de verkoop van producten van Coke waarbij de situatie in Colombia als een van de redenen wordt aangevoerd. Onder hen bevinden zich de New York University, de Rutgers University in New Jersey en de Santa Clara University in Californië.

(Met dank aan Arie FP voor de tip)

1 Reactie


Ik hoop dat velen dit voorbeeld zullen volgen.
Ook dat er een onderzoek wordt gedaan naar Unilever die bomen kapt voor palmolie.
Op de producten waar olie in zit(bijna alles) staat niet vermeld of het palm of zonnebloemolie is waardoor je het niet kunt boycotten.
Een publieksactie die coca cola en unilever treft in de beurs zou geweldig zijn

zei: jose op 06/01/2006 om: 09:26u


Powered by Greymatter