Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/30/2005: "Ruim honderd bedrijven in Argentinië in zelfbeheer"

Sinds er tijdens de laatste economische crisis in Argentinië duizenden bedrijven failliet gingen en bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens belandde, zijn er meer dan 100 bedrijven voorgezet als coöperatieve ondernemingen in zelfbeheer.
Argentiniefurnace (13k image)
De glasfabriek van San Justo in Buenos Aires
Eén van deze bedrijven van dit alternatief zaken doen is de glasfabriek van San Justo in Buenos Aires.
Klik op meer.

Toen de glasfabriek failliet ging, besloot een deel van de werknemers het bedrijf te bezetten. De fabriekspoorten werden meer dan een jaar gebarricadeerd om te voorkomen dat het machinepark zou worden weggehaald. Tijdens de winter sliepen ze onder canvas, terwijl een advocaat hun zaak bij de rechtbank bepleitte.

Het moeilijkste was het ontbreken van steun bij vele gezinnen die onvoldoende te eten hadden. “We hadden wat uit te vechten met onze gezinnen die niet in onze actie geloofden. Ze vertelden ons banen te gaan zoeken,” zegt Leonicio Eloy Arias, die al meer dan 20 jaar in de fabriek werkt.

In de rechtszaal legden ze hun claim op tafel dat ze als eerste recht hadden op de machines en de fabriek omdat ze al in maanden geen loon mochten ontvangen. Uiteindelijk stelde de rechter hen in het gelijk en konden ze de zaak voortzetten.

In de nieuwe onderneming krijgt iedereen hetzelfde salaris en worden besluiten genomen op bijeenkomsten waaraan alle leden deelnemen. De 38 werkers van de fabriek maken glazen autokoplampen, die als reserve onderdelen naar andere landen in Zuid-Amerika worden geëxporteerd.

De zaak is dermate rendabel dat een deel wordt geherinvesteerd in nieuwe machines. De verdiensten bedragen zo’n 500 dollar per maand, een goed loon voor Argentijnse begrippen en net zo hoog als in de beste dagen van de fabriek toen deze in privé-handen was.

Het succes van de fabriek staat niet op zichzelf. De ‘National Movement of Recovered Factories’ (Nationale Beweging van Herstelde Fabrieken) boogt op meer dan 100 bedrijven die tijdens de crisis failliet gingen en nadien een doorstart maakten. Er werken in deze bedrijven zo’n 10.000 mensen. Het gaat niet alleen om fabrieken.

De scheepswerf heeft weinig orders sinds de werknemers het bedrijf hebben overgenomen. De zaak behelst ook een hotel, een vleesverwerkende fabriek die beef naar Europa exporteert en een ziekenhuis. De scheepswerf is een van de oudste in het land.

De ‘Astilleros Navales Unidos’ is gelegen aan het begin van een geheel van waterwegen dat van Buenos Aires duizenden kilometers tot in Paraguay, het hart van Zuid-Amerika, reikt. Hoewel een aantal overnames gepaard gingen met langdurige juridische gevechten met de voormalige eigenaren, kregen de werkers van de scheepswerf alle steun.

“Voor mij was het erg moeilijk om mijn zaak te sluiten,“ zegt voormalige eigenaar Raul Podetti. “Het was mijn levenswerk. Maar nu beleef ik het plezier van de wederopstanding. Wat de werkers hebben gedaan is heldhaftig. Ze verdienen steun.”

Wel geeft hij toe zijn twijfels te hebben of de bedrijven in zelfbeheer net zo efficiënt zullen opereren als de private ondernemingen en er in zullen slagen een alternatief ondernemingsmodel op te bouwen.

Dat de scheepswerf weinig orders heeft, is te danken aan het ontbreken van wettelijke erkenning. Daardoor is het moeilijk om orders op de lange termijn binnen te halen. De werkers overleven door het herstellen van rivierboten, een winstgevende zaak.

“Omdat de werkers alleen iets mee naar huis moeten nemen, zijn de gebruikelijke economische theorieën niet van toepassing,“ zegt Luis Caro, de advocaat die de beweging vertegenwoordigt. “Onderlinge overeenstemming is de sleutel tot succes,” zegt hij.

Hij stelde een nieuwe faillissementswet op die nu door de Senaat van Argentinië wordt behandeld. Daardoor wordt het makkelijker voor werkers om bedrijven over te nemen die ten onder gaan. De wet is al aangenomen door het parlement van het land. Als de wet van kracht wordt, hoopt Caro dat veel van de tijdens de crisis gesloten fabrieken hun poorten zullen heropenen.

Bron: BBC


Powered by Greymatter