Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/29/2005: "Japanse walvisvaart ligt onder vuur"

Al meer dan een week leveren schepen van Greenpeace en Sea Shepherd in de Zuidelijke Oceaan slag met Japanse walvisvaarders.
greenpeace_japanese-ship-kyo-maru-no-1-ru (23k image)
Japans schip Kyo Maru No.1 ramt Greenpeaceschip Esperanza
Beide organisaties trachtten te verhinderen dat de Japanners onder wetenschappelijke vlag maar in werkelijkheid vanwege commerciële belangen walvissen afslachten.
Klik op meer.In Nederland en Europa wordt tot dusver nauwelijks aandacht besteed aan deze zaak, maar in landen als Australië en Nieuw Zeeland speelt de kwestie van de Japanse walvisvaart wel degelijk. De Japanners voelen de hete adem van de anti-walvisvaart campagne in hun nek.

Hun wetenschappelijke dekmantel staat zwaar ter discussie. De methoden waarmee de walvissen worden afgeslacht gelden zondermeer als wreed en de jacht wordt gehinderd door protesten en stormen.

De Australische senator Bob Brown (Groenen) noemde hen ‘slagers vermomd als wetenschappers’.

De Japanners zijn inmiddels met een lastercampagne gestart. Greenpeace wordt beschuldigd van ‘piraterij’ terwijl de Sea Shepherd-organisatie rond Greenpeace medeoprichter Paul Watson wordt neergezet als een terroristische organisatie.

Paul Watson heeft inmiddels in de media geantwoord dat de japanners de echte eco-terroristen zijn. Hij riep de Australische regering op een marineschip naar het betreffende gebied in de Zuidelijke Oceaan te sturen om de vrede te bewaren en om in de gaten te houden wat er gebeurt nabij Antarctica.

Watson beschuldigt de Japanse walvisvloot van flagrante schending van meerdere internationale en Australische wetten, alsmede van maritieme overtredingen wat betreft het rammen van een Greenpeaceschip en een poging zijn schip, de Farley Mowat, te rammen op eerste kerstdag.

Meer informatie is te vinden op de Nederlandse site van Sea Shepherd en die van Greenpeace.


Powered by Greymatter