Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/28/2005: "Brits geheim agent beschuldigd van marteling terreurverdachten in Griekenland"

In Griekenland is een politieke rel ontstaan over de mogelijke betrokkenheid van een Brits diplomaat, die wordt aangeduid als de chef van de geheime dienst MI6 in Griekenland, bij de marteling van verdachten, die mogelijk betrokken waren bij de bomaanslagen in Londen op 7 juli j.l.
Londonmaskap203 (21k image)
Een n.a.v. de aanslagen gewonde vrouw met een masker wordt weggevoerd
De Engelse regering heeft getracht te voorkomen dat de naam van de betrokken chef, die de folteringen op touw zou hebben gezet, zou worden genoemd.
Klik op meer.

De waarschuwing van de Britse regering richting verschillende media kwam nadat een vooraanstaand dagblad in Athene de Britse en vijftien Griekse agenten had aangewezen als betrokkenen bij de arrestatie en mishandeling van 28 in Pakistan geboren gevangenen. Zij golden als verdachte bij de bomaanslagen in Londen op 7 juli j.l. maar zijn na hun gevangenschap in juli allemaal zonder aanklacht vrijgelaten.

De onthullingen hebben tot oproer geleid bij oppositieleiders en mensenrechtengroepen in Griekenland die willen weten waarom Britse agenten werd toegestaan in Griekeland te opereren.

Ze riepen op tot een parlementair onderzoek en eisten dat minister George Voulgarakis (Openbare orde) in het parlement zou verschijnen.

Volgens het blad Proto Thema is de betrokken Brit de chef van MI6 in Athene. Hij en een tweede Britse agent zou betrokken zijn geweest bij de ondervraging van sommige verdachten. Zij zouden naar eigen zeggen een kap over hun hoofd hebben gehad en werden in het geheim vastgehouden. Eén van de verdachten, het betrof allemaal migranten die in Griekenland werken, zou bedreigd zijn met een pistool in zijn mond.

Buitenlandse Zaken in Engeland weigerde gisteren te bevestigen of te ontkennen of de persoon die in de Griekse pers wordt genoemd voor de Britse ambassade in Athene werkt.

Britse ministers hebben tot dusver elke betrokkenheid van Britse functionarissen bij contraterreuracties rond de aanslagen van 7 juli ontkend. Dergelijke beschuldigingen werden al vrij snel na de aanslagen geuit. Vorige week nog vertelde Jack Straw (Buitenlandse Zaken) aan parlementsleden dat dergelijke berichten ‘complete nonsens’ waren.

De Griekse minister Voulgarakis veroordeelde het noemen van namen van Griekse agenten als illegaal. Het zou de veiligheid van de in het veld werkzame agenten in gevaar brengen. Hij zei dat twee van hen waren teruggetrokken van hun post uit Kosovo. Eerder ontkende deze minister zelfs dat de arrestaties van de Pakistani sowieso hadden plaatsgevonden.

De gearresteerde verdachten stelden dat ze door Britten waren ondervraagd over mobiele telefoongesprekken met de vier mannen die de zelfmoordaanslagen hebben gepleegd. Ook werden vragen gesteld over telefoongesprekken die zouden zijn gevoerd met een verdachte in Pakistan zelf, die de Britten aanvankelijk wilden ondervragen over de aanslagen in Londen.

Indien de Griekse regering een onderzoek instelt, zullen Britse ministers het gedrag van MI6-agenten in het buitenland dienen te verdedigen.

Makis Triantafyllopoulos, publicist van Proto Thema, stelde dat de Griekse en Britse regering van het begin af aan hebben gelogen over deze zaak.

Sommige verdachten die hebben vastgezeten hebben nu verklaringen afgelegd tegenover advocaten. Eén van hen, Muhammad Munir, stelt dat hij zes dagen in volstrekte afzondering heeft doorgebracht. En erg hard op zijn hoofd was geslagen. Hij en anderen beweren dat ze er zeker van zijn dat hun ondervragers Britten waren, ondanks dat ze vloeiend Grieks spraken. Ze omschreven een zwarte Britse officier als deelnemer tijdens hun ondervragingen.

De meeste van de 28 mannen zijn echter te bang om over hun behandeling te klagen. Ze zeggen te zijn bedreigd door Britse officieren dat hun families in Pakistan en Engeland te lijden zouden krijgen als ze zouden spreken over hun ondervragingen.

Degenen die door de Pakistaanse gemeenschap werden overreed om wel hun beklag te doen, stellen dat ze ’s nachts thuis werden opgepakt, een kap over het hoofd kregen en naar geheime locaties werden overgebracht. Sommigen verkeren in de overtuiging te zijn vastgehouden op het hoofdkwartier van de Griekse geheime dienst EYP.

Gul Nawaz die drie jaar in Athene woont, zei in zijn verklaring: “Twee maal heeft een politieagent mij geslagen. Ik vroeg hem naar water en hij sloeg me in het gezicht. Ze pakten me mijn mobiele telefoon af. Ze wilden aan de weet komen over vrienden en familieleden in Londen en mijn telefoongesprekken”.

Hem werd gevraagd naar mogelijke banden met Al-Qaeda. “Ik zei dat ik daar niets van weet. Ik ben een gewone moslim, ik werk om geld naar mijn vrouw en drie kinderen in Pakistan te kunnen sturen. Ik heb nooit iemand in Londen gebeld.”

De Griekse krant beweert dat de Griekse premier Costas Karamanlis de door Britten geleide opratie heeft goed gekeurd. Er worden twee functionarissen genoemd die voor hem werkzaam zijn en die hebben deelgenomen aan besprekingen over deze zaak.

Bron: The Times

De Engelse vertaling van het Griekse artikel uit Proto Thema vind je hier (even naar beneden scrollen en klikken).

Indymedia UK meldt inmiddels dat de betrokken agent Nicholas John Andrew Langman inmiddels terug in Engeland is.


Powered by Greymatter