Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/27/2005: "Moderne arbeidsverhoudingen bij metaalbedrijf Hoza in Groningse Scheemda"

Het metaalbedrijf Hoza uit het Groningse Scheemda heeft wel heel bijzondere maatregelen getroffen om de arbeidsproductiviteit op te voeren.
Hoza (7k image)
De snelheid waarmee de 59 werknemers zich door het bedrijf dienen te bewegen is 5 kilometer per uur. En dat zonder de handen in de zakken!
Klik op meer.

Wie dit niet voor elkaar krijgt, moet verplicht een half jaar naar de sportschool en wel onder begeleiding.

De directie constateert namelijk dat mensen nu nu met de handen in de zakken en met een snelheid van 2 kilometer per uur door het bedrijf lopen.

Deze maatregelen maken deel uit van een heel pakket. De directie van het bedrijf reikte een drie pagina’s tellend document uit aan de werknemers waarin meer vooroorlogse praktijken staan vermeld.

Zo mogen de loonslaven van Hoza alleen in hun pauze hun plek verlaten om naar het toilet te mogen. En wie dorst krijgt, moet zich gedurende de gehele dag zien te redden met de halve liter mineraalwater die iedereen ’s ochtends krijgt uitgereikt.

Boze werknemers van het bedrijf dat ondermeer rolcontainers maakt, hebben inmiddels aan de bel getrokken bij hun vakbond, de FNV Bouw. Deze maakte vandaag de maatregelen van het bedrijf wereldkundig.

"Een feodale brief", zegt regiobestuurder Jeroen Vos van FNV Bouw op de website van de bond. "De werknemers zijn woedend. Maar ook angstig. Want er is net een reorganisatie doorgevoerd waarbij ze van 13 collega's afscheid moesten nemen."

De regiobestuurder van FNV Bouw verzocht Hoza de brief in te trekken. Dat werd geweigerd. Daarom bracht Jeroen Vos deze manier van omgaan met personeel in de openbaarheid.

Hoza begon ooit als producent van houten emballage. Inmiddels biedt het bedrijf logistieke systemen aan van allerlei materialen, maar vooral metaal. "Van oudsher geldt er de CAO voor de houtverwerkende industrie", verklaart Jeroen Vos de bemoeienis van FNV Bouw.

1 Reactie


Niks feodaal, het is zo kapitalistisch als het maar kan. En ik vermoed dat het eerder de toekomst is dan het verleden: "we moeten concurreren met China" weet u wel? Hoe denkt de FNV dat daar in fabrieken gewerkt wordt? Fordisme en taylorisme zijn de logische voltooiing van het marxisme-leninisme.

zei: Prul op 30/12/2005 om: 13:27u


Powered by Greymatter