Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/26/2005: "Activisten bouwen nieuwe buitenpost in Bil’in"

Palestijnse bewoners van het op de Westbank gelegen dorp Bil’in hebben gisteren (zondag) samen met de Israëlische Anarchisten tegen de Muur opnieuw een ‘buitenpost’ gebouwd als symbool voor de gezamenlijke strijd voor vrede.
Bilindscf0197 (23k image)
Het geplaatste containerhuis
De actie vond plaats twee dagen nadat de Israëlische grenstroepen een eerder geplaatste container verwijderden van dezelfde plek, gelegen ten westen van de route van het scheidingshekwerk nabij de Israëlische nederzetting Upper Modi'in.
Klik op meer.

Het mobiele containerhuis werd neergezet naast Matityahu East, een buurt van de nederzetting waar 750 huizen illegaal zijn gebouwd. Het huis dat zaterdag vanuit Israël werd overgebracht, staat zo’n 100 meter van de bouwplaats van de nederzetting en bevindt zich zo’n 500 meter van het dorp Bil‘in.

Gisteravond verbleef een groep van 22 Palestijnse en Israëlische activisten bij het huis. Ze branden kaarsen als symbool voor ”de strijd voor vrijheid in plaats van bezetting”, aldus Yossi Bartal, een activist van de Anarchisten tegen de Muur.
BilinTrailer (66k image)

Afgelopen week werd vanuit Bil’in al een eerste poging ondernomen een ‘centrum voor de gezamenlijke strijd voor vrede’ op deze plek te vestigen. Zelfs cement werd meegenomen om aan te geven dat Bil’in in antwoord op de illegale bouwactiviteiten van de kolonisten van plan is er een westelijk gelegen nieuwe buurt te bouwen.

In werkelijkheid is de plaatsing van het mobiele huis uiteraard een protest tegen de bouw van de Muur die het dorp van de helft van haar landerijen berooft en tegen de illegale bouwactiviteiten van de nederzetting.

Bil’in is het symbool geworden van het verzet tegen de Muur van Apartheid. Iedere vrijdag wordt er tegen de bouwwerkzaamheden gedemonstreerd door de Palestijnse bewoners, internationale activisten en de Israëlische Anarchisten tegen de Muur.

Afgelopen donderdag werd het container huis door het leger verwijderd. Dat was binnen 24 uur na het plaatsen van de caravan. Vijftig activisten hadden zich bij deze actie gebarricadeerd. Het leger zette vervolgens traangas in en arresteerde zeven activisten.

“De snelle evacuatie van de eerste buitenpost binnen een dag nadat het was opgezet, maakt het beleid van Apartheid en de selectieve wetshandhaving duidelijk in de bezette gebieden,” stelde Yonatan Pollack, één van de voormannen van de Anarchisten tegen de Muur.

De grenstroepen verwijderden het eerste mobiele huis omdat het zich bevond in een ‘gesloten militaire zone’, een favoriet argument om leger-ingrijpen te kunnen rechtvaardigen. In dergelijke zones “is het verboden om caravans te transporteren,” aldus een legerwoordvoerder.

Deze lezing wordt bestreden door advocaat Michael Sfard, die de bewoners van Bil’in vertegenwoordigd. Hij stelt dat het betreffende stuk land waar het huisje op geplaatst werd Palestijns land is dat zich bevindt in privé-eigendom. Indien de dorpsraad besluit er een caravan te plaatsen dan is dat een legale daad volgens de raadsman.

Hij meent dat het onomstotelijk bewijst dat de wet op selectieve wijze wordt gehandhaafd. De caravan wordt verwijderd maar de honderden illegale onderkomens in de nederzetting wordt geen strobreed in de weg gelegd. De advocaat heeft in een brief aan het openbaar bestuur van de regio geëist dat de bouwwerkzaamheden in de nederzetting binnen een week worden stopgezet. Zoniet dan stapt Sfard naar de rechter.

“De waarheid is duidelijk geworden en de waarheid is dat Joden wordt toegestaan de wet te overtreden terwijl dat van Palestijnen niet wordt getolereerd. Dit wordt Apartheid genoemd,” aldus Sfard.


Powered by Greymatter