Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/23/2005: "Staat nog niet genoeg af gegaan"

Op Indymedia stond het al zo mooi verwoord: de staat is waarschijnlijk nog niet genoeg op hun bek gegaan. En daarom hebben ze maar hoger beroep aangetekend in de spandoekenzaak. Opmerkelijk, want eigenlijk had de staat het kort geding over de verwijdering van de spandoeken nog niet eens echt verloren.

Klik op meer.

Op 18 november jl. diende een kort geding tegen de burgemeester van Amsterdam en tegen het Openbaar Ministerie (OM), aangespannen door een aantal krakers uit Amsterdam, Nijmegen en Den Bosch, om een verbod te eisen op inbeslagname van spandoeken die het beleid van minister Verdonk aan de kaak stelden. Deze spandoeken waren opgehangen naar aanleiding van de schipholbrand, waarbij 11 asielzoekers omkwamen. De spandoeken droegen teksten als "11 levend verbrand, Rita bedankt" en "Verdonk, nog steeds geen bloed aan je handen". Smaad, vond het OM aanvankelijk, en haalde de spandoeken met grof geweld weg.
Maar tijdens de rechtzaak kwam de advocaat van het OM hierop terug. De spandoeken hadden niet in beslag genomen mogen worden en het OM zou niet meer van plan zijn dat nog te doen. De rechter oordeelde hierop dat er voor wat betreft de spandoeken geen spoedeisend belang meer zou zijn, vereist voor een kort geding. Feitelijk betekent dat dus dat de rechter hierin geen uitspraak wil doen.
Anders was dat bij de poster met de tekst "Reisburo Rita, arrestatie deportatie crematie, adequaat tot het bittere einde". Deze poster werd in dezelfde rechtzaak behandeld. Van deze poster vond het OM dat er wel degelijk sprake was van smaad, en het OM wilde dan ook blijven doorgaan met het verwijderen van deze posters. Onterecht, vond de rechter, omdat er nog geen strafzaak was geweest tegen de hangers van de posters. En zolang die strafzaak er nog niet is geweest, mocht die poster dan ook niet worden verwijderd. Feitelijk betekent dat eveneens dat de rechter hier geen definitieve uitspraak over wil doen, hij wil dat overlaten aan de strafrechter.
Geen slechte uitspraak voor het OM, zou je zeggen. En toch gaan ze ertegen in hoger beroep. Waarom? Joost mag het weten (en Joost of iemand anders die op die vraag een antwoord kan geven, wordt dan ook van harte uitgenodigd om onderstaand formulier te gebruiken om het even te verduidelijken).


Powered by Greymatter