Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/20/2005: "Duitsland eind jaren dertig?"

"Ik begin te denken dat het hier als in Duitsland eind jaren dertig is," schrijft een onzer correspondenten in de Verenigde Staten, wiens naam we dan ook maar niet zullen noemen.
De hoofdredacteur van Antiwar.com wordt bij terugkomst in San Francisco uit Maleisiƫ zwaar ondervraagd: "Is dat geen anti-Amerikaans islamitisch land?" enzovoort, zijn boeken worden doorgenomen en als anti-Amerikaans afgekeurd (anti-kernwapenauteur Helen Caldicott, nog gesigneerd met opdracht ook) - maar het mag ten minste nog naar buiten gebracht worden op zijn site. De hoofdredacteur achtte zich gered van de martelkamers doordat zijn ondervrager een boeddhistische monnik meende te herkennen op een groepsfoto, gemaakt in Maleisiƫ. "Aardige man, hij was laatst op televisie."

Voor meer horror: klik op meer


Cory Maye lag rustig te slapen in zijn twee-onder-een-kapwoning in Prentiss, Mississippi. Hij werd wakker van een hoop herrie, inbreekgeluiden. Het bezit van een wapen is een grondwettelijk recht in de Verenigde Staten. Hij grijpt zijn revolver. De inbreker loopt zijn slaapkamer binnen en zegt: "Ik ben van de politie." Cory gelooft dit niet zo erg en voelt zich bedreigd. Waarom zou de politie in het holst van de nacht zijn huis binnenbreken? Hij schiet. Hij schiet de zoon van de hoofdcommissaris van Prentiss dood. Die was het verkeerde huis binnengestapt om er te snuffelen in het kader van de zogenaamde Oorlog tegen de Drugs.
Cory Maye wordt gearresteerd en voor een rechtbank gesleept waarvan de twaalfkoppige jury liefst twee zwarte mensen telt. Hij wordt ter dood veroordeeld wegens het doodschieten van een politieagent.
De hoofdcommissaris van Prentiss laat in het kader van het bekende nabestaandengejammer op televisie weten dat hij hoopt dat Maye spoedig ter dood gebracht zal worden opdat hij, de vader, eindelijk zielerust mag hebben. Het fotootje hieronder kan veel verklaren waarom geen ogenblik overwogen is dat Maye misschien uit zelfverdediging heeft geschoten op degene die hij voor een gewelddadige inbreker aanzag. Drie keer raden naar de huidskleur van de hoofdcommssaris van Prentiss en diens zoontje.

Corymaye (27k image)
Cory Maye

(Ik gebruik de term nabestaandengejammer omdat deze "familie van het slachtoffer" meestal nogal duidelijk wordt ingezet op de televisie ter verdediging van moord door de staat. De stiefmoeder van een vermeend slachtoffer van Tookie Williams werd een paar weken geleden ongeveer voor ieder programma over Tookie gevraagd en zij hoopte eindelijk zielerust ("closure") te krijgen als Tookie werd doodgespoten. Onder de vlag van populaire pseudo-psychologie wordt hier een potje brullen om wraak over iets wat 26 jaar geleden plaatsvonden heeft in beeld gebracht, dat het kijkvee normaalgesproken geacht wordt te associƫren met "primitieve" samenlevingen).


Powered by Greymatter