Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/19/2005: "Over nieuws gesproken"

De wereld staat in brand, en De Volkskrant predikt de revolutie.

groeneboekje (5k image)
Klik op meer

Schrijven in de Nederlandse taal valt niet mee, en het wordt alleen maar erger als je overheden en zogeheten cultuurdragers wilt geloven. Mijn moeder is nog opgegroeid met regels die logica verkondigden over de spelling van enerzijds mensch en anderzijds bijvoorbeeld kans. De schrijfster Carry van Bruggen stelde nog dat een "mens" voor haar toch minder mens was dan een "mensch". Als je dit vertoog in een gemoderniseerde spelling leest weet je al helemaal niet meer waar ze het over heeft.
Met de pen en met den tafel, of andersom - en plotseling was dit alles afgelopen. En toen kwam er ook nog eens het Groene Boekje, aan de hand waarvan we produkt moesten schrijven, maar viadukt en viaduct allebei konden. En nu moeten we dan weer product spellen. En de zeeƫend (hij komt er uit mijn computer toch al verminkt uit) is ons ook ontnomen. En de pannekoek.
Bij de kranten en de uitgeverijen zeggen ze het nu niet meer te nemen. Eerlijk gezegd heb ik van begin af aan al geen zin gehad in op lulredeneringen gebaseerde verschillen: maneschijn en ruggengraat. En weidevogel (goddank overigens), omdat er mensen zijn die "weides" zeggen in plaats van "weiden" ("Hij zal mij geleides naar grazige weides", een bekend gezang). Maar enige rust op het spellingsfront is ons niet gegund.
Zonder een zekere conventie en dus regels valt er niet te schrijven. Als u vindt dat u "sgreive" kunt schrijven, dan is dat storend. Het leest niet lekker. Maar je kunt ook denken: ga je gang maar. En als er genoeg menschen sgreive sgreive went het wel, op den duur (al schrik ik nog steeds van die ruggengraat of die pannenkoek - eigenlijk kan ik nauwelijks verder lezen na zo'n schrik). We zijn moegebeukt. De immer terugtredende overheid wil steeds nieuwe regels opleggen die steeds moeilijker uit te leggen zijn. En dan zijn we plotseling weer terug bij de onzin van mensch en kans - niet zomaar uit te leggen, maar blijkbaar zit er een redenering achter die niemand meer kan volgen. Weg ermede!
Zijn die couranten plotseling toch ergens opstandig over...
Zoals u wel merkt heeft De Vrije geen echte spellingsregels - zolang het begrijpelijk is. Begrijpelik - ik krijg plotseling zin als veel anarchisten van een eeuw geleden Kollewijns te gaan spellen. Gewoonlik. Gevaarlik. Wenselik.
(Een groepje mannen in witte jassen nam Prul even mede naar een rustgevende omgeving).

1 Reactie


Net lekkere panne(!)koeken op!

zei: smulpaap op 19/12/2005 om: 21:44u


Powered by Greymatter