Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/18/2005: "Beroering in de VS als gevolg van binnenlandse spionagepraktijken"

In de VS ontstaat in toenemende mate nationale beroering over de spionageschandalen rond diensten als de NSA en de FBI.
RiotInfoshop (10k image)
Vraag van onze Amerikaanse vrienden n.a.v. alle ophef
President Bush heeft afgelopen zaterdag in een radiotoespraak toegegeven dat hij sinds de aanslagen van 11 september 2001 vele malen aan de veiligheidsdienst NSA opdracht heeft gegeven om mensen in de VS in het geheim af te luisteren. Omdat het afluisterprogramma cruciaal zou zijn voor de nationale veiligheid haalde hij flink uit naar diegenen die deze illegale praktijk openbaar hebben gemaakt.
Klik op meer.

De New York Times berichtte vrijdag dat Bush in 2002 (naar aanleiding van 11 september 2001) de binnenlandse veiligheidsdienst NSA opdracht gaf Amerikaanse staatsburgers binnen de VS af te luisteren en te schaduwen zonder dat de dienst een gerechtelijke machtiging hoefde aan te vragen. Dit is in strijd met het Amerikaans recht.

De krant schrijft al een jaar van de affaire op de hoogte te zijn maar stelde publicatie op verzoek van het Witte Huis uit om lopend onderzoek niet in gevaar te brengen. De krant die met een tiental (oud)betrokkenen sprak, heeft gedetailleerd inzicht in de operaties gekregen. Ook blijkt dat betrokkenen binnen de NSA overtuigd zijn illegaal te hebben gehandeld. De National Security Agency is van alle Amerikaanse inlichtingendiensten de meest geheimzinnige.

Zowel Democratische als Republikeinse senatoren reageerden fel op het nieuws. Burgerrechtenorganisatie ACLU heeft geschokt gereageerd. Deskundigen reageerden verbaasd op het optreden van de president. Zij stellen dat het in het algemeen een kleine moeite is een gerechtelijke machtiging te krijgen voor het schaduwen of afluisteren van verdachten. Op het bespioneren van Amerikaanse staatsburgers zonder zo'n machtiging staat een gevangenisstraf van tien jaar.

De onthullingen komen op een moment dat de Senaat zich uitsprak tegen verlenging van de Patriot Act, de binnenlandse anti-terreurwet, die als pijler geldt van de strijd tegen het terrorisme. In de huidige vorm vormt de wet een te grote inbreuk op de privacy, zeggen de critici. Dit nadat er in de VS het ene schandaal na het andere openbaar wordt gemaakt waaruit blijkt dat vooral de FBI op grond van deze wetgeving haar bevoegdheden misbruikt voor zaken die met terrorisme niets van doen hebben en uitsluitend de bedoeling lijken te hebben om binnenlandse critici de mond te snoeren.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden had zich woensdag j.l. juist uitgesproken voor een verlenging van de antiterreurwet.

De positie van Bush is hiermee verder onder vuur komen te liggen.

Een overzicht van Amerikaanse artikelen over deze materie vind je hier.

2 Reacties


Aan een universiteit in Massachusetts werd een student in de gaten gehouden omdat hij het rode boekje van Mao wilde lenen in de bibliotheek - voor zijn studie "totalitaire stromingen". Net uitgekomen nieuws...
De binnenlandse spionnen zijn nog niet helemaal op de hoogte wie de buitenlandse vijanden zijn dezer dagen... razz

zei: Prul op 18/12/2005 om: 18:09u

Een andere Amerikaanse president zei ooit 'the only thing we have to fear is fear itself!

zei: kO op 18/12/2005 om: 19:04u


Powered by Greymatter