Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/18/2005: "Het nieuwste lid van de WTO: Tonga"

Tonga - een absoluut koninkrijk in de Grote Oceaan, waar ongeveer de helft van de bevolking vandaan gevlucht is, is in Hong Kong toegelaten als het nieuwste lid van de WTO.

tonga (12k image)
Klik op meer

Oxfam beschrijft de voorwaarden van toelating van Tonga als de slechtste die ooit aan een land zijn opgelegd. Alle invoerrechten dienen te worden afgeschaft. Dit betekent dat alle overheidsvoorzieningen voorzover deze functioneren, onder andere gezondheidszorg, in een klap zonder inkomstenbron zitten. Zelfs de minister van financiŽn geeft toe dat de particuliere sector (!) in het koninkrijk een zware tijd tegemoet kan zien.
Enkele maanden geleden hebben de overheidsdienaren van Tonga ruim zes weken gestaakt voor loonsverhoging en democratie. Eind oktober werden deze acties afgerond met een demonstratie van tienduizend mensen (een tiende van de gehele bevolking van de archipel) die de koning vriendelijk doch dringend verzochten op te krassen. Zelfs de plaatselijke kerkgenootschappen, die voor geen kwezelachtigheid terugdeinzen, ondersteunden de acties.
Door het land open te gooien voor vrije import wordt de definitieve doodsteek toegebracht aan plaatselijke landbouw en nijverheid. De inmiddels beloofde parlementaire democratie zal over weinig kunnen beschikken na de toetreding tot de WTO, als zij al wordt ingevoerd.

(Het lullige toeristenfolderfotootje was helaas het enige dat wij konden vinden van Tonga vooralsnog).


Powered by Greymatter