Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/18/2005: "Landarbeiders in actie tegen snelhapsector"

"Wij zijn allen onze eigen leiders."
Taal naar ons hart van een vakbond van landarbeiders uit Florida, de Coalition of Immokalee Workers.

tacobell (20k image)
Klik op meer

Dezer dagen voert de bond actie tegen McDonalds die weigert fatsoenlijke lonen uit te betalen tegen de tomatenplukkers die de keten voorzien. De multi probeert zich er met smoesjes uit te draaien dat zij al met "gecertificeerde" toeleveringsbedrijven in zee zullen gaan.
De CIW heeft eerderdit jaar bij de snelhapketen Taco Bell behoorlijke betaling weten af te dwingen.
Net als Unite! wordt de bond in hoge mate gevormd door trekarbeid(st)ers uit omliggende landen en de VS zelf.
Een van de actiezwaartepunten is - de strijd tegen de herinvoering van de slavernij. Voor de zekerheid: het gaat hier niet om arbeid van gevangenen - die ook onder dit etiket valt - maar om gedwongen tewerkstelling van mensen die "hun schulden moeten afbetalen" en in feite nooit loon en nooit meer hun vrijheid zullen krijgen. Dit alles in het land dat voortdurend brult over de verdiensten van de vrije-markteconomie.

"Tussen 1997 en 2000 hebben wij meer dan vijfhonderd werkers uit de slavernij weten te halen. sindsdien heeft onze campagne nationale en internationale aandacht gekregen om haar onderzoek door de werkers zelf en het wegwijs maken in de mensenrechten. Onze laatste overwinning op dit punt was in november 2002 toen drie ploegleiders uit Lake Placid, Florida, veroordeeld werden wegens het in slavernij houden van zevenhonderd werkers in de citrusplantages van Florida. Zij werden veroordeeld in mei 2004, [onder andere] tot het betalen van $3 miljoen wegens mensensmokkel."

Internationale aandacht... was u op de hoogte van deze verbijsterende zaken?

Bucketguyfortour (16k image)


Powered by Greymatter