Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/17/2005: "Demonstranten bestormen WTO besprekingen in Hong Kong"

Honderden demonstranten zijn vandaag in Hong Kong door politielinies heen gebroken in een poging het conventiecentrum te bestormen waar de WTO besprekingen plaatsvinden.
HongKongcapt.sge.paj20.171205162532.photo00.photo.default-384x241 (28k image)
Ordetroepen zetten traangas in om de menigte te beteugelen. Volgens de politie raakten 41 mensen gewonden (waaronder vijf politieagenten) en werden er maar liefst 900 gearresteerd.
Klik op meer.

De demonstraties waren de meest gewelddadige tot dusver tijdens de bijeenkomst van de World Trade Organization. Ordetroepen waren het grootste deel van de middag slag aan het leveren in straatgevechten met demonstranten, waaronder de militante Zuid-Koreaanse boeren, groepen uit Zuidoost AziŽ en activisten uit Europa en Amerika. De demonstranten keren zich tegen de wijze waarop de WTO diverse wereldmarkten wil openbreken.

Demonstranten gebruikten bamboestokken tegen de politie en gebruikten afzettingshekwerken om linies van oproerpolitie te doorbreken. De politie sloeg terug met de wapenstok, pepper spray en waterkanonnen gevuld met chemische troep die brandde op huid en ogen.

De slag werd geleverd vlak nadat de staatssecretaris van veiligheid Ambrose Lee op televisie de bevolking had gewaarschuwd weg te blijven van het conferentiegebied.

Op de zesdaagse bijeenkomst, zondag is de laatste dag, zijn de gedelegeerden naarstig op zoek naar overeenstemming over de slotverklaring. Daarin dient tenminste enige vooruitgang gemeld te worden wat betreft het verminderen van handelsbelemmeringen in de landbouw, de industrie en de dienstverlening.

Uit een ontwerptekst die vandaag circuleerde, blijkt echter dat de onderhandelaars er niet in zijn geslaagd de meest netelige kwesties op te lossen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het beŽindigen van exportsubsidie, een belangrijke eis van de armere landen. De ontwerptekst stelt voor deze in 2010 stop te zetten waarmee tegemoet wordt gekomen aan de eis van de Europese Unie.

Een ander dispuut betreft het verlagen van importtarieven en landbouwsubsidies waar de Europese Unie dwarsligt als het aankomt op het verder openstellen van de Europese markt voor importen. De EU meent echter dat er vooreerst wel voldoende is gesneden in handelsbarriŤres en wil dat ontwikkelingslanden hun tarieven op industriŽle producten en diensten verlagen.

Wel staat in de ontwerptekst dat exportsubsidies voor katoen die door rijke landen worden gegeven in 2006 worden stopgezet. Dit betreft een concessie van de VS ten gunste van Afrikaanse katoenboeren. Ontwikkelingslanden stellen dat dergelijke subsidies veel arme boeren werkloos maakt.

De ontwerptekst laat tevens vooruitgang zien op de kwestie van belasting- en quotavrije toegang van producten uit de armste landen van de wereld. Althans de tekst suggereert dat de ontwikkelde landen dit voorstel steunen.

Het doel van de bijeenkomst in Hong Kong was te komen een gedetailleerde plan op grond waarvan aan het einde van 2006 een bindende overeenkomst over vrijhandel tot stand zou komen. De voortdurende impasse over de handel in landbouwproducten maakte echter al voor de start van de bijeenkomst dat een dergelijk streven tot mislukken was gedoemd.

Vanaf de start van de bijeenkomst in Hong Kong werd daarom aangedrongen op een vervolggesprekken in de vorm van een ministeriŽle top die dan in maart of april 2006 moeten plaatsvinden.

Een nieuwe mislukking in Hong Kong tast in ieder geval de geloofwaardigheid van de WTO verder aan. Ook vrijhandelsbesprekingen in Cancun (Mexico 2003) en Seattle (1999) leverden niets op. De huidige besprekingen die in 2001 begonnen, lopen inmiddela al twee jaar achter op schema.


Powered by Greymatter