Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/17/2005: "Hoe parallel kan een parallelle staat zijn?"

..of: het moet niet nog veel gekker worden.
In 2002 kwam er een einde aan het vredesproces - een woord dat eigenlijk verboden zou moeten worden - in Noord-Ierland (het Britse deel van Ulster). De Britse overheid kwam er achter dat de meeregerende partij Sinn Féin, de bovengrondse tak van het Iers Republikeins Leger IRA, de Britse overheid bespioneerde. Het was het einde van het historisch compromis van machtsdeling in de zes graafschappen.

stormnt (6k image)
Klik op meer.

Er werden drie mensen van het bureau van Sinn Féin gearresteerd en aangeklaagd. De protestantse Unionistische partijen braken onmiddellijk de samenwerking met de toch al niet betrouwbaar geachte katholieke republikeinen af. De partij die deze samenwerking is aangegaan, de Ulster Unionists, werd hiervoor bij de laatste verkiezingen weggevaagd. Tussen protestanten en katholieken kan het geen vrede zijn, lijkt het.

Maar afgelopen week werd de aanklacht tegen het drietal dat gespioneerd zou hebben voor Sinn Féin "in het belang van de publieke zaak" ingetrokken. Dit heeft veel wenkbrauwen doen fronsen.
En vrijdagavond 16 december was een van de drie voormalige verdachten op de Ierse televisie RTE te zien. Hij verklaarde dat hij... een spion was voor de Britse overheid. Hij was dit al twintig jaar. Hij was geworven "in een moeilijke periode van zijn leven". Sinn Féin is ontdaan maar Gerry Adams zegt dat hij de eerlijkheid waardeert. In nog zeer nabije tijden zou Denis Donaldson met zijn bekentenis zijn doodvonnis getekend hebben.
Maar het verhaal wordt wel erg modderig.

Vrede in Ierland zou ongeveer het enige goede dat Tony Blair met zijn New Labour zou hebben achtergelaten. Maar de vrede werd gesaboteerd. Naar nu blijkt, door de Britse geheime dienst. Wie is nu in laatste instantie de Britse overheid? Of zijn geheime diensten in de hele zogenaamde westerse wereld uit de hand aan het lopen en gek aan hetworden?


Powered by Greymatter