Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/15/2005: ""Dit is etnische zuivering""

Leden van het Common Ground Collective over hoe het gaat in New Orleans, bijna vier maanden na de orkaan.

commonground2 (14k image)
Klik op meer


Natasha Dedrick, de initiatiefneemster tot de hulpkaravaan van Common Ground:

"Het is interessant om vast te stellen dat er daar zo goed als niets gebeurt, tenzij het initiatieven van onderop zijn. Het Common Ground Collective is ongeveer de enige groep die wat doet. Er zijn bijna geen gemeentewerkers. Als ik ze zie lijken het net mieren die op de berg van verwoesting rondscharrelen. De Nationale Garde patrouilleert in pantserwagens door de straten. Ze rijden langs en je hebt de neiging te zeggen: "ga werken!"

(Dedrick vraagt aan een lid van de Nationale Garde over zijn werk. Hij zegt dat de Nationale Garde nu in de vierde fase van het nationale herstelplan is.)

"De eerste, tweede, derde en vierde fase bestaan uit patrouilleren. Waar wordt over gewaakt? Het is een spookstad. De vijfde fase is het schoonmaken, die zal beginnen in januari. Maar dit zal gedaan worden door de Nationale Garde van Louisiana. De overige eenheden gaan dan weg. Wij van het Common Ground Collective hebben dertig huizen gedaan en voedsel uitgedeeld. Voor ons was het veel, maar het was niets vergeleken met het werk dat nog wacht.
Het is walgelijk. En het is geen vergissing. Het is een etnische zuivering... alleen al het feit dat er geen elektriciteit is - wat betekent dat? Er zijn geen scholen. Geen warm water. Hoeveel werk wordt hier verricht? Er is zoveel werk te doen en de bewoners zijn werkloos. Hoe kan dat?"

Nicole Derse was in Thailand na de tsunami van 26 december en kan dus vergelijken:

"De regering doet niet eens alsof ze helpt. De regering van Thailand heeft haar uiterste best gedaan na de tsunami, maar de plaatselijke, de staats- en de federale overheid hier willen niet dat de mensen terugkeren. Zij willen niet dat New Orleans een overwegend zwarte stad zou blijven.

Een woning met twee slaapkamers wordt nu voor $2500 per maand verhuurd. De huren zijn in het algemeen verdrievoudigd. Projectontwikkelaars willen voor een grijpstuiver land opkopen. Alles wijst er op dat dit het grootste voorbeeld van racisme en het gevaar van het kapitalisme is dat ik althans ooit heb gezien."

Intussen probeert de gemeentelijke overheid de gevangenissen te vullen. Mensen worden opgesloten voor dubbelparkeren en boetes worden fors verhoogd omdat de gemeentekas leeg is. Op grond van een decreet van George W. Bush zijn de lonen in het rampgebied drastisch verlaagd. Intussen zijn de huurlingenorganisatie Blackwater en het overberuchte Halliburton aangewezen als hoofdbedrijven voor de wederopbouw.

Natasha Dedrick: “Wij willen met onze solidariteit de instellingen veranderen, de manier waarop de maatschappij functioneert, de manier waarop wij leven. Common Ground organiseert een nieuwe convergentie-actie in januari, maar iedere helpende hand is nu al welkom."

polacg (21k image)


Powered by Greymatter