Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/14/2005: "Waar gaat de volgende vrolijke korte oorlog tegen worden?"

De twee kandidaten zijn natuurlijk de twee buurlanden van Irak die nog niet beheerst worden door de Verenigde Staten: SyriŽ en Iran. Er is veel lawaai namens de "internationale gemeenschap" - het Vierde Rijk dus. Een overweging met betrekking tot de kansen.

bushehr (53k image)
De kerncentrale bij Bushehr, Iran. De bevolking in de omgeving redeneert: zolang de Russen hier nog zijn zijn wij veilig
Klik op meer

Toen president Allende van Chili in zijn presidentieel paleis gebombardeerd werd tot de dood aan toe riep de "internationale gemeenschap" niet de Verenigde Staten ter verantwoording in speciale VN-zittingen. Toen president Makarios van Cyprus vermoord leek te zijn werd noch Griekenland noch de VS ter verantwoording geroepen in een speciale VN-zitting - al heeft Turkije op zijn enige manier wel hardhandig gereageerd. Toen de presidenten van Rwanda en Burundi gezamenlijk uit de lucht geschoten werden bleef de "internationale gemeenschap" wel heel erg rustig bij de hieropvolgende ongekende genocidale massamoord.

Maar ja - alles is anders dezer dagen. Er worden wat tweederangsachtige politici vermoord in Libanon en zij worden tot gefnuikte toekomstige redders van het vaderland uitgeroepen. En de boeven handelen namens Damascus, dat weet de "internationale gemeenschap". De "internationale gemeenschap" is alweer even vergeten dat Libanon van 1975 tot 1990 in een ingewikkelde bloedige burgeroorlog was verwikkeld, waarin de twee buurlanden beide een hoofdrol hebben gespeeld. De "internationale gemeenschap' heeft geen verleden of geschiedenis - tenzij het het aanroepen van de Geest van MŁnchen is - overal buiten de VS zitten de Hitlers en ze zullen nooit meer hun zin krijgen. Wat burgeroorlog? Hoezo Israel? SyriŽ is de schurk en hoe eerder het naar de democratie gebombardeerd wordt des te beter.

En Iran werkt aan kernenenergie. Vanuit ecologisch standpunt fout, en men zou het inderdaad verdacht kunnen vinden dat zo'n olieland zich hiermee bezig houdt. Maar het grootste lawaai gaat inmiddels over de nieuwe president, Ahmedinajad. Die speelt de Palestijnser-dan-de-Palestijnen-kaart uit door te roepen dat IsraŽl van de kaart geveegd moet worden. En voegt zich bij het verachtelijk gezelschap dat zegt dat de genocide op de Joden door de nazi's een verzinsel is.

Geen van beide verhalen zijn echt bijzonder in de islamitische wereld overigens, ook niet van staatshoofden of regeringsleiders. Toen een schandelijke antisemiet en IsraŽlwegvager aan het hoofd van MaleisiŽ stond was er wat poepoe en pufpuf te horen, maar een diplomatieke crisis en sabelgekletter? En MaleisiŽ doet ook aan kernenergie en enkele deelstaten worden zeker zo islamitisch geregeerd als Iran. Stilte. Maar ja, Iran staat op de agenda om tot democratische heilstaat gebombardeerd te worden.

We kunnen er echter veilig van op aan dat de interne politieke dynamiek in Iran in ieder geval het einde van de genante Ahmedinajad zal bespoedigen. Zijn opmerkingen zijn voor intern gebuik bedoeld en het is niet toevallig dat zij naar buten komen. Het speelt een rol in de binnenlandse machtsstrijd in Iran zelf. Op een bepaalde manier is Iran democratischer dan menig ander land in het zogenaamde Midden-Oosten, en tegelijkertijd is de interne poltiek ondoorzichtiger. Blijft de kerncentrale en de dreigingen van Israel om in te grijpen als de VS het niet doet.

Tja - genante politici... Zeker na het bezoek van Rice aan Europa moet men wel zeer diplomatiek zijn om er helemaal niet op te zinspelen dat de machthebbers in de Verenigde Staten een steeds gestoordere indruk maken. En haar opzichtige gelieg werd ook maar net na haar vertrek door de Raad van Europa terzijde gelegd. Er wordt of werd gemarteld in Europa door of namens de CIA, punt. Klaarblijkelijk is er schielijk een einde aan gemaakt toen het uitlekte.

Maar ook (politiek) pathologische types zullen nog wel enigszins rationeel redeneren. De VS krijgen geen landleger meer op de been om Iran en SyriŽ tegelijk aan te vallen. Iran kan het op de grond zeker niet aan, en vanuit de lucht - dat is ook nog maar de vraag. Bovendien zijn Rusland en ook China redelijk goed bevriend met Iran.

Zolang de bezetting van Irak voortduurt zal een landoorlog tegen SyriŽ ook niet mogelijk zijn.
De luchtoorlog is in feite al begonnen, zegt onderzoeksjournalist Seymour Hersh. Regelmatig worden zogenaamde bases van Iraakse opstandelingen gebombardeerd in SyriŽ - het "escalatiemodel" dat ook in Indo-China toegepast werd. Het wachten is op de aanleiding miljoenensteden als Aleppo of Damascus te gaan bombarderen. Of een bomaanslag in Libanon daarvoor voldoende aanleiding is, is maar de vraag. Het wordt SyriŽ, de aanleiding zal nog doorzichtiger gelogen zijn dan in het geval van Irak (of Vietnam) - en het kan heel nabij zijn.


Powered by Greymatter