Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/11/2005: "Voor de veertiende juli was er de vijftiende"

Er zijn twee manieren om neoconservatief te spelen: de lof te zingen van het nieuwe kolonialisme - Spruyt krijgt als paleoneoconservtieve burkeaanse jacobijn weer de kans in Trouw dit weekeinde. Dit kunnen we de Anglo-Amerikaanse manier noemen. Je bombardeert en bezet landen waarvan de regeringen je niet bevallen en verklaart ze vervolgens tot toonbeeld van democratie.

De Franse variant koloniseert enerzijds zijn eigen binnenland (de noodtoestand voor de buitenwijken, weet u nog? nog steeds van toepassing!) en eist anderzijds de lof van het kolonialisme in het onderwijs.
corsicawapen (5k image)
Klik op meer

Maar waar begint het Franse kolonialisme? Bij de kruistocht tegen de Albigenzen of Katharen, de annexatie van het zuiden dat cultureel misschien evenveel affiniteit had met de Arabische wereld als met de wereld ten noorden van de Loire? De annexatie van het koninkrijk Bretagne? De annexatie van de zuidwestelijke Nederlanden onder Lodewijk XIV? Waar begint kolonialisme?
Overzees dan maar: de republiek Genua verkocht het eiland Corsica in 1769 aan Frankrijk. Er zijn wel vaker hele landen met inwoners en al verkocht, tot ver in de twintigste eeuw: het laatste voorbeeld waren de Deense Antllen, die nu als Amerikaanse Maagdeneilanden onder de VS vallen. De mensen die er woonden is nooit gevraagd of ze bij Denemarken wilden horen of bij de VS. Ze zijn verkocht.

Corsica was grotendeels zeer onafhankelijk toen het verkocht werd. Op 15 juli 1755 verklaarde het zich onafhankelijk van Genua. Het stelde een eigen staand leger in, stelde een democratisch genoemde grondwet in in de geest van Jean-Jacques Rousseau. Het heeft nog heel wat strijd gekost voordat de Corsicanen hun verkoop - accepteerden kun je eigenlijk niet zeggen, want het is nooit in orde gekomen. Tot ze onder de duim waren dan maar?

Corsicanen, Bretons en Auvernhats mochten in de loopgraven in Frans-Vlaanderen sneuvelen in de Grote Oorlog, dat toonbeeld van beschaving. Zij troffen er de Senegalezen en anderen uit de verdere koloniƫn aan. Dit is niet de beschaving waarvan de lof gezongen moet worden in het onderwijs, sinds februari dit jaar. Dat het goed was om voor het Vaderland te sterven sprak namelijk al vanzelf. Nee, ziekenhuizen, wegen en een ordelijk belastingstelsel, dit alles is toch mooi gebracht in Algerije, Madagaskar, Vietnam, Libanon en andere landen die de ijzeren vuist van het Franse beschavingswerk hebben mogen voelen. Het is niet te geloven dat anno 2005 gedecreteerd mag worden dat deze beschavingsmissie dient te worden opgehemeld. Of is het wel te geloven?

Sarkozy, opperneocon-minister in Frankrijk, die de opstandelingen van de buitenwijk voor ongedierte uitmaakte, is vol lof over deze onderwijswet. Het valt zo goed bij de gekoloniseerden dat hij een bezoek aan Martinique en Guadaloupe maar moet uitstellen dezer dagen. De bevolking van deze Caribische eilanden is niet zo blij met deze wet. En dan hebben we het nota bene over eilanden die officieel nog Frans gebied zijn.

Laten we waakzaam zijn. Met alle lawaai over een zogenaamde canon van de geschiedenis ligt het grootse dat verricht is in de Indische archipel op de loer. Of, voor ons Belgische publiek: er is vast ook wel iets heel goeds gedaan in Kongo, Rwanda en Burundi, dat zullen "ze" ook nog wel bedenken.


Powered by Greymatter