Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/09/2005: "Demonstranten verjagen oproerpolitie in ItaliŰ"

Zo'n 50.000 demonstranten hebben gisteren in het dorp Venaus de oproerpolitie verjaagd.
notav1.jpgnd370t (27k image)
Demonstranten lopen oproerpolitie onder de voet
Na heftige rellen uit protest tegen de tunnel die hier moet worden aangelegd voor de hogesnelheidstrein Turijn-Lyon, was het dorp tot geboden verbied verklaard.
Klik op meer.

De lange, door 30 burgemeesters in ambtstenue aangevoerde protestmars stuitte in de ochtend op zwaarbewapende politie-eenheden, die de toegangsweg van Susa naar Venaus versperden. Daarbij kwam het tot gevechten, waarbij aan beide zijden gewonden vielen.

De impasse werd doorbroken toen de bergbewoners met duizenden tegelijk via secundaire wegen en muildierpaden afdaalden in de vallei waarin Venaus ligt. De politie (2000 manschappen sterk) voelde zich in de rug belaagd en brak de barri´┐Żre op, zodat de weg naar het dorp open lag.

In Venaus bewaakten nog enkele honderden militairen en agenten het bouwterrein voor de gehate tunnel. Nadat de demonstranten onder het uiten van de kreet ´┐ŻVal di Susa vrij´┐Ż de omheiningen tegen de grond hadden gewerkt, probeerde de politie hen met traangas te verdrijven.

Toen de betogers bleven oprukken, trokken de agenten zich terug. De burgers richtten in een oogwenk blokkades op van boomstammen en cementblokken, waardoor 40 overvalwagens met extra politie de weg versperd werd.

Terwijl tienduizenden mensen bleven afdalen, barstte de ontzette vallei uit in een ware euforie.
,,Dit is een grote dag. We hebben ons gebied bevrijd van een militaire bezetting en duidelijk gemaakt dat we hier niet zo maar onze vallei laten vernielen,´┐Ż´┐Ż aldus burgemeester Pognant van het dorp Borgone.

1 Reactie


Mooi en ontroerend. De valleibewoners onderscheiden zich ook doordat zij Franco-Proven├žaals spreken en protestant zijn. Een traditie van dwarsigheid die tot een ontroerend hoogtepunt heeft geleid dezer dagen. Houdt vol, mensen!

zei: Prul op 10/12/2005 om: 12:00u


Powered by Greymatter