Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/09/2005: "De hamvraag: over wat voor diskettes gaat het?"

Het kon er nog wel bij: een affaire over diskettes van de AIVD die al dan niet toevallig in een doorverkochte auto waren achtergelaten.

disketteprot (1k image)
Klik op meer

De auto had toebehoord aan iemand van een Regionale Inlichtingendienst - had u er ooit van gehoord? - die de auto als tweedehandsje doorverkocht en de diskettes "per ongeluk" in de auto had achtergelaten. Zo kwamen ze terecht bij 's Rijks officieuze speurneus Peter R. de Vries. Die gaat de inhoud, of iets daarvan, onthullen in zijn televisieprogramma. Onthullingen over infiltratie in de milieubeweging staan op de agenda (niet iets om van op te kijken, tenzij Volkert van der G. zelf maar meteen genoemd wordt als gerunde activist).
En we krijgen onthullingen over hoe de geheime dienst het geslachtsleven van Pim Fortuyn in de gaten hield, en voor de zekerheid ook dat van een aantal prominente leden van zijn partij.
Boze vingers wijzen naar De Vries, maar de voornaamste vraag blijft natuurlijk: waarom houdt de geheime dienst intieme zaken van potentieel oppositionele poltici in de gaten, met wie doen ze dit nog verder, is het een potje "zwarte propaganda" om die diskettes slordigjes in een auto te laten liggen? Dat ze tenslotte bij De Vries terechtkomen lijkt mij niet zo gek. Je moet uit zo'n primeur zien te slepen wat er inzit, en De Vries heeft vast goede contacten in de tweedehands autohandel.
Wat wel totaal wereldvreemd is was het hoge toontje waarmee "teruggave" van de diskettes werd geëist. De Vries kan hier natuurlijk makkelijk aan toegeven. In wat voor wereldje leven verantwoordelijke politici die zoiets eisen?
De hamvraag: waren het 3,5 of misschien zelfs nog 5,25 diskettes of toch - uiterst modern - cd's?

Nu wordt alweer maar vast ontkend dat het seksleven van Fortuyn en de zijnen gevolgd werd.
Het zou komisch zijn als het niet zo ernstig was. Het treurige is niet zozeer dat dit leven eventueel op de televisie te grabbel wordt gegooid - het ernstige is toch vooral dat we nu weten waar de Nederlandse Stasi zich mee bezighoudt, zogenaamd om toekomstige chantage te voorkomen (overigens doet de AIVD zoals gezegd dit niet volgens minister van binnenlandse zaken Remkes, een van die uiterst weerzinwekkende types die dit land regeren).

Over BVD (AIVD) gesproken: een verhaal van een AS-redacteur over hoe je ook bij de BVD terecht kunt komen.

1 Reactie


Dat wordt zondagavond natuurlijk een interessante uitzending!
En wat staat er zoals allemaal op die floppies?

Volgens de Volkskrant: De diskettes bevatten onder meer verslagen van infiltratie in milieuactiegroepen, in Molukse groeperingen en bij ‘links-extremisten’. Verder staan er volgens De Vries resultaten op van onderzoeken naar ‘lokale bestuurders’, ‘oud-PvdA politici’ en ‘zeer compromitterende’ informatie over ‘seksuele escapades’ van Pim Fortuyn met ‘Marokkaanse jongetjes’.
Er zou op de diskettes ook informatie staan over mensen in Fortuyns directe omgeving. Een van de documenten heeft als onderwerp ‘de vuile was van D66’.
De informatie, die onder meer afkomstig is van een agent met de codenaam ‘R17NE’, bestrijkt een periode van zeven jaar, van 1995 tot 2002. De documenten op de diskette bevatten de aanduiding ‘STG Confidentieel’. De informatie over Fortuyn is verzameld in 2001, het jaar waarin hij aantrad als lijsttrekker van Leefbaar Nederland.


De NRC meldt: De informatie gaat niet verder dan 3 april 2002.
De informatie op de computerdiskettes was niet versleuteld, zegt hij in een toelichting: ,,Het was: in een computer en lezen maar.''
Op de diskettes zouden behalve verslagen van infiltraties en volgacties ook namen en telefoonnummers staan van medewerkers van de AIVD, van buitenlandse diensten en van contacten bij bedrijven.
Ook staat er volgens De Vries ,,privé-correspondentie'' op, zoals een sollicitatiebrief van de man die de diskettes in zijn auto heeft laten liggen. De man werkte toen nog bij de Regionale Inlichtingendienst Rotterdam-Rijnmond (RID), een afdeling van de politie die tevens dienst doet als regionale voorpost voor de AIVD. De sollicitatiebrief was gericht aan de AIVD, waar de man nu werkt. De Vries: ,,Kennelijk vonden ze hem goed.''
Terwijl het ANP stelt: De meest saillante onderzoeksgegevens die zijn uitgelekt betreffen Pim Fortuyn en de LPF. "De inlichtingendienst had bijzonder veel belangstelling voor de escapades van Fortuyn en stelt vast dat hij seksuele contacten had met minderjarige Marokkaanse jongens" , aldus De Vries.
Het liefdesleven van bijna de gehele LPF-top blijkt te zijn onderzocht, want naast Fortuyn werden nog enkele bekende politici uit zijn omgeving onder de loep genomen zoals Joao Varela, Ferry Hoogendijk en Leefbaar Rotterdam raadslid Dries Mosch. Tot andere kopstukken uit de periode dat de AIVD de LPF in de gaten hield behoren Mat Herben en Jim Janssen van Raay.

Interessant is voorts de reactie van Sörensen van Leefbaar Rotterdam die meent dat Fortuyn het niet met minderjarige Marokkaanse jongens deed: Sörensen wist al voor de verkiezingen dat de AIVD onderzoek deed naar Fortuyn en de partijleden. „We hadden het vermoeden dat we gevolgd werden. We hebben niets te verbergen en hebben dus ook geen bezwaar tegen een onderzoek.” Pim Fortuyn was zich bewust van de onderzoeken. „Hij zei meteen toen hij naar Rotterdam kwam: reken maar dat ze nu alles gaan doen om ons kapot te maken en te demoniseren”, aldus Sörensen.
Ook dacht Fortuyn dat er jonge jongens op hem afgestuurd werden. Sörensen: „Hij waarschuwde ons toen al dat ze dat bij andere politici ook wel zouden doen en dat we dus moesten opletten”.
Sörensen gelooft dat de informatie niet toevallig naar buiten is gekomen. „Het is kort voor de verkiezingen. Ik geloof dat dit niet per ongeluk is gegaan.” Ook raadslid D. Mosch „gelooft er geen bal van” dat de informatie toevallig is kwijtgeraakt. „Als je voor een inlichtingendienst werkt en je bent goed opgeleid, dan kijk je heus je auto wel goed na. Dat alles onderzocht is, is logisch. Maar dat alles naar buiten komt is schandalig en gruwelijk. En dan ook nog eens zo vlak voor de verkiezingen.”

zei: J.B. Arend op 09/12/2005 om: 10:50u


Powered by Greymatter