Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/08/2005: "It was twenty-five years ago today"

Vijfentwintig jaar geleden werd de schrijver/zanger van Give peace a chance, War is over en Imagine "zomaar" doodgeschoten.

warisover (39k image)
Klik op meer

The Beatles waren een working class-band, in tegenstelling tot de studentikoze Londense Stones. Ze zijn ook op tijd opgehouden. In dit lustrumjaar vond de dicht tegen het trotskisme aanschurkende site Counterpunch het een goed idee om een interview uit 1971 van een trotskistisch blaadje met John Lennon en Yoko Ono opnieuw te publiceren. Het is eerlijk gezegd een ontluisterende ervaring. Het zo anarchistisch aandoende Revolution wordt in het interview alsnog gelennoniseerd/geleniniseerd. Lennon ziet wel iets in Mao, blijkbaar. Wat nou: "If you go carrying pictures of chairman Mao / you ain't gonna make it with anyone anyhow"? O, dat was zeker Paul - nou, doe mij dan maar Paul.
De mortuis nil nisi bene: over de doden niets tenzij goed (het Nederlandse spreekwoord is verwarrend en in dit geval onjuist). Welnu: Lennon laat zich in grote trekken als een middle class wanker kennen in het interview met de trotskisten - die dat natuurlijk ook zijn.
Als u er trek in heeft: de gehele Engelse tekst. Hieronder het slot vertaald - en we moeten maar denken: kunstwerken (in dit geval zijn liedjes) zijn meestal groter dan de kunstenaar zelf. De vrede waarin hij hoort te rusten moet ook een kans krijgen.

"Tariq Ali: Hoe denk je dat we het kapitalistische systeem hier in Groot-Brittaniƫ kunnen vernieteigen, John?
John Lennon: Ik denk dat het alleen kan door de arbeiders bewust te maken van de ongelukkige situatie waarin zij verkeren, door de room te doorbreken die zij om zich heen bouwen. Ze denken dat ze in een mooi land wonen waar je je vrij kunt uiten. Ze hebben auto's en televisie en ze willen niet denken dat er meer in het leven is. Ze zijn bereid de bazen hun leven te laten bepalen, hun kinderen verkloot te laten worden op school. Zij dromen de droom van anderen. Ze zouden moeten beseffen dat de Ieren en de zwarten gekoeioneerd worden en onderdrukt en dat zij de volgenden op de lijst zijn.

Zodra ze zich daarvan bewust beginnen te worden kunnen we echt iets gaan doen. Dan kunnen de arbeiders de boel overnemen. Zoals Marx zei: "Ieder overeenkomstig zijn behoefte." Ik denk dat dit hier goed kan. Maar we zouden ook het leger moeten infiltreren, want daar worden ze geoefend ons allemaal te doden.
We moeten dit alles beginnen vanaf het punt waarop wij zelf onderdrukt worden. Ik denk dat het fout, oppervlakkig, is aan anderen te geven als je eigen nood groot is. Het gaat er niet om mensen te troosten, hun een beter gevoel te geven maar om hun te laten voelen dat het erger is, om hen steeds te confronteren met de miezerigheden en vernederingen die zij doormaken om zoals zij het noemen hun brood te verdienen."

2 Reacties


Goh Prul, nooit geweten dat Lennon zich inliet met deze lieden. Maar ik ben dan ook van het post-Beatles tijdperk.
Wel weet ik nog de dag te herinneren dat hij werd vermoord. Het nieuws drong door op het moment dat we op school zaten (middelbaar). De klas was diep onder de indruk. Het was koud die dag, het vroor. Het soort weer dat past bij zo'n gebeurtenis: om somber van te worden.

zei: J.B. Arend op 08/12/2005 om: 22:24u

wat je ook van lennon vindt en gezien zijn teksten hierboven vind ik 'm meer dan ok, zeker gezien het huidige tijdperk, waar het hetzelfde zou zijn qua stardom als robbie williams zou worden doodgeschoten, de lievelingsfilister der filisters (van nu).

zei: anarchopsychoot op 08/12/2005 om: 22:42u


Powered by Greymatter