Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/08/2005: "Louis Sévèke en van Gogh zijn heiligen"

Volgens hoogleraar theologie Paul Post zijn Sévèke en van Gogh hedendaagse heiligen.
Bloemen neerleggen op de plaats des onheils, stille tochten e.d. zijn plaatsvervangende rituelen voor de mis op zondag ochtend. De mens is steeds meer verwijderd van de kerk en zou op deze wijze een invulling geven aan de leegte die daardoor ontstaan is.
heilig (10k image)
Met bloemen leggen en meelopen met een stille tocht geven mensen, volgens mij, eerder uiting aan verontwaardiging over het gebeurde. Om dit nu te verbinden aan het gemis van kerkelijke rituelen e.d. vind ik wat ver gezocht. Maar misschien met deze spreekbeurt van Paul Post (klik op meer) worden de mensen wakker en zitten aankomende zondag alle kerken weer vol.

Verder heb ik nog 2 andere artikelen integraal overgenomen uit de Gelderlander van vandaag en op deze site gezet die verband houden met de moord op Lois Sévèke.

a) Van Gogh en Sévèke zijn de nieuwe heiligen
b) Ter Horst: kritiek op camera’s onterecht
c) Camera's al jaren versleten

Klik op meer.

Van Gogh en Sévèke zijn de nieuwe heiligen

A) Door HANS GULPEN

NIJMEGEN - Wat hebben Louis Sévèke, Theo van Gogh en André Hazes met elkaar gemeen? Volgens de Tilburgse hoogleraar theologie Paul Post zijn ze alledrie hedendaagse heiligen.
Stille tochten, vieringen en massabijeenkomsten. Op de plaats waar Theo van Gogh en Louis Sévèke aan hun eind kwamen laten mensen bloemen, knuffels en afscheidsbriefjes achter. Ook de onlangs in zijn slaap gestorven FC Utrecht-voetballer David Di Tommaso past volgens Paul Post in de categorie moderne heiligen.

De Tilburgse hoogleraar is een van de sprekers op het publiekssymposium Heiligen en hun wonderen, komende vrijdag aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Verder noemt hij de overleden kankerpatiënten voor wie jaarlijks, eind november, in het 'kankerbos' bij Biddinghuizen een herdenkingsdag met poëzie en muziek wordt gehouden. Zij hebben de status gekregen van moderne martelaren.

"Ze zijn gevallen in de strijd, hun kracht en moed worden geprezen, hun namen met eerbied genoemd en gekoesterd", aldus Post.

Volgens de hoogleraar voorzien 'gevallen helden' als Van Gogh en Sévèke in de behoefte van de hedendaagse mens aan rituele praktijken als verering en bedevaart. Dergelijke rituelen zijn ernstig in de knel geraakt door de onttakeling van de christelijke kerk in de jaren zestig en daarna. Voor die tijd speelden heiligen nog een sleutelrol in het leven van velen, met smeekzangen (Ora pro nobis) en processies in de straten en over de akkers. Overigens rust op het begrip 'heilige' volgens Post geen 'r.-k.-copyright': "Ook protestanten hadden en hebben hun heiligen".
Maar, zegt Post, "het rituele repertoire is grotendeels verdwenen of anders gefolkloriseerd en gemusealiseerd."
Slechts de allerpopulairste heiligen hebben zich weten te handhaven, Maria voorop. Zo schijnt Christoffel, beschermer van reizigers, het erg goed te doen bij jongens en meisjes van de krijgsmacht die worden uitgezonden.

Het religieuze vacuüm dat na de jaren zestig is ontstaan, wordt volgens de hoogleraar nu 'tastend, experimenterend' ingevuld. Want er is geen leven zonder rituelen, stelt hij vast. "Personen, helden en iconen spelen daarbij een belangrijke rol".


B) Ter Horst: kritiek op camera’s onterecht

NIJMEGEN - Ophef over het vermeende falen van politiecamera’s in Nijmegen is onterecht, stelt burgemeester Guusje ter Horst. Eventuele beelden van de moordenaar van Louis Sévèke zijn mogelijk onbruikbaar, omdat camera’s in het drugsstraatje Vlaamsegas verouderd zijn.
Maar dat was volgens de burgemeester al in 1998 bekend: „ Toen is de afweging gemaakt: moeten de camera’s worden vernieuwd of niet? Het werd onnodig geacht om extra geld te investeren, want het ging toch wel goed in de Vlaamsegas”, zei Ter Horst gisteren in de gemeenteraad.
De Nijmeegse politie heeft gisteravond in het tv­ programma Opsporing Verzocht een compositietekening getoond van de verdachte van de moord op Louis Sévèke. Aansluitend op de uitzending zijn op verschillende plekken in Nijmegen, waaronder de binnenstad, vlugschriften met een getuigenoproep verspreid.
Sévèke werd op 15 november vermoord. De vermoedelijke dader is een blanke man, dertiger, lengte 1.80 tot 1.90 meter, slank postuur, smal gezicht en kort gemillimeterd haar. Tijdens de aanslag droeg hij een donkerkleurig, gewatteerd sport-/ skijack ( heupmodel) en een spijkerbroek. Hij droeg een meerkleurige sporttas.


C) Camera's al jaren versleten

NIJMEGEN - Bewakingscamera's in de Vlaamsegas zijn inderdaad verouderd, maar de politie had daar al jaren geen moeite mee. Dit vanwege de betrekkelijke rust in het drugsstraatje.

Al in 1998 was de kwaliteit van de camera's onderwerp van discussie. "Toen is de afweging gemaakt: moeten de camera's worden vernieuwd of niet? Het werd niet nodig geacht om extra geld te investeren, want het ging toch wel goed in de Vlaamsegas", aldus lichtte burgemeester Guusje ter Horst gisteravond de leden van de raadscommissie Algemeen Bestuur in.

Die hadden vragen gesteld na publicaties in De Gelderlander over de verouderde politiecamera's in de Vlaamsegas in Nijmegen. De kwaliteit van de beelden is, als ze er al zijn, waarschijnlijk zo slecht, dat die geen bruikbare aanwijzingen opleveren bij de opsporing van de moordenaar van Louis Sévèke. De burgemeester deed over de beeldkwaliteit overigens geen uitlatingen: "Dat doe ik niet op verzoek van de politie, omdat dit niet in het belang is van het onderzoek. Als het onderzoek is afgerond, zal de politie alsnog met een toelichting komen."

De politiecamera's in de Vlaamsegas, twee stuks, zijn begin jaren negentig geplaatst. Dat was in een tijd dat op die plek nog zwaar gedeald werd. De gemeente is nog steeds eigenaar, maar de politie beheert de opname-apparatuur. Die wordt, zo lichtte de burgemeester gisteravond toe, allang niet meer structureel gebruikt. "Begin jaren negentig werd er zwaar gedeald in de Vlaamsegas, maar dat is kennelijk snel minder geworden. De problemen zijn niet meer zodanig als dat ze wel eens zijn geweest." Reden voor de politie om de camera's niet meer continu te gebruiken.

Raadsleden die eerder flink van leer trokken over het veronderstelde falen van de politiecamera's, bleven gisteravond opmerkelijk kalm bij de uitleg van de burgemeester. Wel werd door onder anderen Ben van Hees (Nijmegen Nu) en Hennie Roorda (GroenLinks) geageerd tegen de schijnveiligheid van camera's die er als dummy's hangen, maar in de uitleg van de burgemeester konden de raadsleden zich wel vinden.

Ter Horst zei zich verbaasd te hebben over de ophef die het vermeende falen van politiecamera's in de stad Nijmegen teweeg heeft gebracht. "Behalve de twee camera's in de Vlaamsegas hangt er nog een in de spoortunnel. In totaal drie stuks. Waar hebben we het eigenlijk over?"

Weliswaar telt de gemeente nog zestien camera's die de roadbarriers in de gaten houden, maar die zijn voor toezicht, niet voor opsporing. En bedrijven als NS, Novio en coffeeshops beheren bewakingscamera's. Ter Horst: "Maar daar gaan wij niet over."

1 Reactie


Ik zie wel iets in het rituelenidee van die mijnheer Post - het is ook niet zo nieuw als hij misschien denkt. Sommigen in de Nederlandse Protestantenbond ruim een eeuw geleden gingen zo ver Dreyfus als heilige te beschouwen, en - jawel - ook bijvoorbeeld Peter Kropotkin. Maar die mensen leefden nog... Zie het als volksdevotie - en die is vaak subversief ten opzichte van de kerk, maar ook vaak ten opzichte van de staat. Het valt mij trouwens op dat Pim Fortuyn niet genoemd wordt door Post, althans niet in dit verslag.

zei: Prul op 08/12/2005 om: 12:47u


Powered by Greymatter