Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/06/2005: "Het is natuurlijk geen propaganda"

Er wordt vreemde ophef gemaakt over lofzangen op het Amerikaanse leger die de zogenaamde vrije pers in Irak in de maag gesplitst is door het Pentagon.

Alles (17k image)

Klik op meer

Heel verrassend kon dit toch niet zijn. De Nederlandse journalist van Iraakse herkomst, Ismael Zayer, was na de val van Baghdad snel terug om ter plaatse het eerste onafhankelijke dagblad, Sabah (Morgen), op poten te zetten. Het duurde niet zo lang. Het blad was te onafhankelijk naar de zin van de Kohlisyon Forces - zo spreken ze het zelf uit -, de VS-Amerikaanse bezetters dus. Het blad werd overgenomen door bezettingsvriendleijke redacteuren en Zayer en zijn Nederlandse echtgenote, Anneke van Ammelrooy, begonnnen een nieuwe eigen krant, Sabah el-Jedid (Nieuwe Morgen). Een echte vrije pers in Irak, dat was niet de bedoeling. Afwachten hoe lang dit blad het nu weer uithoudt.
Het verhaal staat opgetekend in Van Ammelrooys boek Alles is er niet, dat ik verder tot mijn spijt teleurstellend vond: de schrijfster vereenzelvigt de Baathpartij geheel met Saddam Hoessein, maar deze partij is nogal wat ouder en niet per se oorspronkelijk Irakees.
Wat wel heel verhelderend aan haar betoog is, is dat zij vermoedt dat de bezetters er belang bij hebben dat Irak een bloedige chaos is en blijft, om hun blijvende aanwezigheid te rechtvaardigen. Alleen begint het thuisfront in de VS nu toch ook wel ernstig te morren.

Goed - over vrije pers en propaganda gesproken: hier is een lofzang op de Leider. Het vet zetten van de beginregels geeft de clou weg, evenals de achtergrond. Het is een acrostichon op de chimp-in-chief dat opduikt in een leerboek Engels in Pakistan. Het wordt genant genoemd voor het zittende regime en zal in een volgende druk verwijderd worden. Tja - of Musharraf of Bush is dan weg, nietwaar - of allebei.


Powered by Greymatter