Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/06/2005: "Bezoek aan graven op Diego Garcia toegestaan"

In een aanval van ongekende grootmoedigheid is het de bewoners van Diego Garcia die gedeporteerd zijn om de VS een basis te laten inrichten op hun eiland toegestaan eenmalig de begraafplaats van hun familie en voorgeslacht te bezoeken. Deze bevindt zich buiten de basis op het eiland.


chagos (10k image)
Klik op meer

Over Diego Garcia hebben wij hier, hier en hier eerder bericht.
Het is goed mogelijk dat de VS-basis hier gebruikt is om mensen vast te houden en te martelen. Het zou kunnen zijn dat dit inmiddels niet meer het geval is - anders zou de genoemde grootmoedigheid niet zo goed uitkomen.
De bewoners van de Chagos Archipel en hun nazaten eisen evenwel opnieuw het recht op naar hun eilanden terug te gaan. Dit recht is weliswaar eerder bevestigd maar bliksemsnel ondergraven door het Britse ministerie van zogeheten Gemenebestzaken, omdat de eilanden dankzij het broeikaseffect speodig zullen onderlopen en het dus voor de bewoners gevaarlijk is er te vertoeven. Hetzelfde broeikaseffect waarvan de regereging van de VS ontkent dat het bestaat en dat door de Britse regering ook nog wel eens ter dicussie wordt gesteld. Het gevaar geldt blijkbaar niet voor de VS-basis. Bij de grote tsunami van een jaar geleden bleef de archipel ongemoeid.
De zaak tegen de Britse overheid is vandaag weer begonnen. We houden u op de hoogte.


Powered by Greymatter