Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/04/2005: "Hong Kong maakt zich op voor antikapitalistische protesten"

Hong Kong, de voormalige Britse kroonkolonie voor de Zuidchinese kust, jarenlang het visitekaartje van de zogeheten markteconomie, sinds 1997 opgenomen in de Volksrepubliek China, zal vanaf 13 december de plaats zijn waar de Wereldhandelorganisatie (WTO) bijeenkomt.
Er staat het een en ander aan protest op het programma.

koreaboeren (8k image)

Koreaanse boeren protesteren tegen afschaffing invoerrechten op rijst, 16 november
Klik op meer

De Hong Kong People's Alliance on WTO (HKPA) organiseert zondag 11 december een protestbijeenkomst tegen de commodificatie (het tot waar maken) van basisbehoefen. De grote bedrijven mogen geen maatschappelijke goederen monopoliseren en zo de kloof tussen arm en rijk vergroten.
Het is de bedoeling dat woede wordt geuit tegen de WTO en dat neen wordt gezegd tegen ongerechtvaardigde be´nvloeding van de rechten van mensen over de gehele wereld. "Wij eisen vaste banen, de bescherming van levensonderhoud en een economische ontwikkeling die gericht is op mensen," schrijft de HKPA.

Op 13 december - de dag waarop de bijeenkomst wordt geopend - zullen vakbonden en sociale organisaties bijeenkomen om staatshoofden en transnationale maatschappijen op te roepen de macht aan het volk over te dragen. Er moet een einde komen aan de onrechtvaardigheid van de tien jaar dat de WTO bestaat. De regeringen die de rechten van mensen negeren, die met de multi's collaboreren en die uitverkoop houden van gemeenschapsbezit moeten gestraft worden.

Bij deze demonstratie worden tienduizenden mensen verwacht van over de gehele wereld. Alleen al uit Zuid-Korea zouden er tienduizend boze boeren komen. En Koreaanse boeren kunnen goed boos zijn: zij hebben er de afgelopen maand al wat flinke gevechten tegen de politie op zitten.

Op 18 dcember, de sluitingsdag van de conferentie, wordt de demonstratie "Say no to WTO!" georganiseerd. Zogenaamde vrije handel mag niet gebruikt worden om de bescherming van ons dagelijks bestaan op te heffen. "Wij willen sociale rechtvaardigheid, een waardig bestaan en zelfbeschikking over ons voedsel."
Centraal staan de dumpingspraktijken van de EU en de VS in de landen van het zuiden, het vernietigen van eigen industrie door de multi's en het ontzeggen aan miljoenen HIV/AIDS-patiŰnten van toegang tot betaalbare medicijnen.

Antikapitalistische demonstraties met leuzen die soms aan het mao´sme herinneren - in China... Komt dat zien! (Wordt zonder enige twijfel vervolgd).


Powered by Greymatter