Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/03/2005: "Camera toezicht faalt."

Veel mensen vragen zich af hoe het kan dat Louis Sévèke vermoord is en onder toeziend oog van de camera heeft kunnen ontsnappen zonder dat er een duidelijk signalement uit de beelden op te maken is.
Wat heb je dan eigenllijk aan die camera's, ze roepen een gevoel van veiligheid op maar in werkelijkheid heb je er niets aan. Een placebo voor de gemoedsrust van de angstige burger.
sec (11k image)
In een van onderstaande artikelen wordt het een en ander verduidelijkt rondom bovenstaand verhaal.

Ik ben zo vrij geweest om 3 artikelen die verband houden met de moord op Sévèke integraal over te nemen uit de Gelderlander Streekeditie Nijmegen.

a) Camera toezicht vaak te hoog gespannen. Gelderlander zaterdag 3 december.
b) Guusje Terhorst op het matje vanwege de slechte kwaliteit camera's. Gelderlander vrijdag 2 december.
c) Motief moord Sévèke blijft mistig. Gelderlander zaterdag 3 december.

Klik op meer.

Alleen camera ophangen werkt niet

A)TOEZICHT
‘ Verwachting van camera’s is vaak overdreven hoog’
Van de man die activist Louis Sévèke doodschoot, bestaan geen goede videobeelden. De camera’s in het Nijmeegse centrum blijken verouderd en ook het effect van nieuwe exemplaren wordt betwijfeld.

Door MARTIJN VAN BEEK en HENK VAN GELDER
NIJMEGEN

Dinsdagavond 15 november, kort na negenen. Vlak nadat hij de Nijmeegse activist Louis Sévèke heeft doodgeschoten, holt de schutter door de Vlaamsegas. Voordat de man het steegje in de Nijmeegse
binnenstad inloopt, trekt hij vlug de capuchon van zijn jas over het hoofd.De ‘ man met de sporttas’ – zoals hij in het onderzoek is gaan heten had zich die bescherming kunnen besparen. De beelden waarop hij is te zien zijn zo slecht dat ze voor de recherche waardeloos zijn. Tot verbijstering van de Nijmeegse gemeenteraad blijkt het camerasysteem verouderd. Maar de recherche is niet verbaasd.
Tijdens onderzoeken blijkt heel vaak dat camerabeelden voor het vangen van boeven onbruikbaar zijn, zegt een ervaren politieman. „ Zeker bij oudere camera’s, zoals in Nijmegen, zie je op de zwartwit beelden niet meer dan een schim.”
Toch komt Nederland steeds voller te hangen met camera’s. Gemeenten, met Doetinchem als een van de meest recente voorbeelden, willen zo de veiligheid op straat vergroten. „ Maar niemand weet of cameratoezicht werkt. De verwachtingen zijn vaak overdreven hoog”, zegt onderzoeker Sander Flight. Hij werkt voor het Amsterdamse adviesbureau DSP dat tal van gemeenten adviseert over veiligheid. Flight verricht al jaren studie naar cameratoezicht in binnen- en buitenland. „ Ik hoor tal van succesverhalen: minder delicten, groter gevoel van veiligheid, betere samenwerking tussen instanties als politie en gemeente.
Al die lokale projecten worden op verschillende manieren gemeten.
Op basis van politiecijfers of op basis van enquêtes. Een helder eenduidig beeld ontbreekt. Soms werkt het wel. Soms niet.”
In Engeland, dat volgens hem qua cameratoezicht tien jaar op Nederland vooruitloopt, is wel een totaalstudie geweest. Het gevolg: deskundigen voeren onderling ‘ oorlog’ over de effecten. Veertien Britse steden werden onderzocht. Zes steden waren positief.
Bij twee daarvan waren de veiligheidscijfers echt verbeterd.
Slecht in één geval kwam dat aantoonbaar door de camera’s”, aldus Flight. Met alleen een camera ophangen ben je er niet, stelt criminoloog

Henk Ferwerda van het Bureau Beke in Arnhem.
Dan creëer je slechts schijnveiligheid. Technisch gezien worden camera’s steeds beter en slimmer. Maar zonder deugdelijke organisatie heb je er niets aan. Camera’s vergen onderhoud en regelmatige controle
of ze nog wel goed gericht staan. In een goed cameraplan moet ook de straatverlichting zijn meegenomen.
Eén spinnenweb en de modernste autozoomcamera werkt niet meer.”
Een derde achilleshiel van effectief cameratoezicht is de vaak slechte bediening van de camera’s, zo blijkt uit onderzoek van Beke in Den Haag, Apeldoorn, Venlo en Arnhem. Veel operators die de beelden live bekijken, hebben moeite de ernst van een dreigend incident op straat in te schatten.
Het is beeld zonder geluid. Je moet moderators goed opleiden. Dit is geen baantje voor een verdwaalde student”, waarschuwt Ferwerda.
Gemeenten die camera’s willen ophangen moeten zich afvragen welk probleem ze willen bestrijden. In Arnhem hangen ruim vijftig camera’s, waarmee je dwars door de binnenstad kunt surveilleren en verdachten kunt volgen. Moet er in een donkere hoekje worden gefilmd dan kan de
traatverlichting ongemerkt worden versterkt.Maar het toezicht werkt alleen als de operator en de politie optimaal samenwerken


B) Camera’s falen: Ter Horst op matje

Door onze verslaggevers
NIJMEGEN

De Nijmeegse gemeenteraad roept burgemeester Ter Horst op het matje over de te slechte kwaliteit van politiecamera’s in de binnenstad. Dit naar aanleiding van de moord op activist Louis Sévèke. De schutter is waarschijnlijk gefilmd, maar de beeldkwaliteit blijkt zo beroerd dat het materiaal onbruikbaar is.
De raad is met stomheid geslagen over het onderzoek van De Gelderlander, waarin het euvel aan het licht kwam. Ter Horst wil pas komende dinsdagavond in een raadscommissie reageren. „ Wij willen weten waar overal camera’s in de stad hangen, welke kwaliteit ze hebben en wat er gebeurt met de verzamelde gegevens”, zegt raadslid Hennie Roorda van GroenLinks, de grootste partij van Nijmegen. „ Dit is een tragisch voorbeeld van opsporingsinstanties die vragen om steeds meer bevoegdheden, terwijl ze de bestaande mogelijkheden niet eens goed benutten.”
De politie had bij de gemeente aan de bel moeten trekken voor onderhoud of vervanging van de camera’s, vindt Hans van Hooft jr. van coalitiegenoot SP. De derde collegepartij, de PvdA, vindt dit nieuws het zoveelste bewijs dat de openbare ruimte slecht is beveiligd. Het CDA wil dat de camera’s zo snel mogelijk worden vervangen. Ben van Hees van oppositiepartij Nijmegen Nu: „ Dat de flitspalen in de stad wel nauwkeurig werken en de camera’s niet, maakt me boos.”
Om de wildgroei aan camera’s te beteugelen, gelden vanaf mei strenge richtlijnen. Gemeenten worden verantwoordelijk voor het onderhoud, de politie voor het beeldmateriaal.


C)Motief moord Sévèke blijft mistig

Door onze verslaggevers
NIJMEGEN

De Nijmeegse politie tast nog steeds in het duister over het motief voor de moord op 41- jarige activist Louis Sévèke.
Dat heeft woordvoerder P. Versteegt van de politieregio Gelderland- Zuid bevestigd. De politie houdt tot dusver alle opties over de achtergrond( en) van de aanslag met de kenmerken van een liquidatie op Sévèke open. Van de dader ontbreekt overigens nog steeds elk spoor.
Het rechecheteam werkt onveranderd met 31 mensen aan de zaak- Sévèke. Het speurwerk concentreert zich op een blanke man, een dertiger, met een rode sporttas die Sévèke op dinsdagavond 15 november in de Van Welderenstraat doodschoot.
Ook is de politie nog steeds op zoek naar getuigen. In het bijzonder twee inzittenden van een bordeaurode Opel Vectra ( bouwjaar 1992- 1993), die ten tijde van de moord in de Van Welderenstraat geparkeerd stond. Tot dusver zijn al meer dan 160 mensen in de zaak- Sévèke gehoord.
Bronnen rond het onderzoek spreken van een ‘ bijzonder complexe recherchezaak’. Vooral omdat Sévèke meer dan honderd, en wellicht enkele honderden, zakelijke contacten onderhield.
De Nijmeegse activist/ juridisch adviseur was betrokken bij enkele tientallen organisaties, plaatselijk en landelijk. De man had een breed werkterrein. Tot zijn ‘ klantenkring’ behoorden onder anderen krakers, slachtoffers van geheime diensten, klagers over politie- optredens, dak- en thuislozen en asielzoekers.Powered by Greymatter